Smakosze.pl
Genialne pomysły na wykorzystanie resztek kapusty po gołąbkach

canva/fotek

Genialne pomysły na wykorzystanie resztek kapusty po gołąbkach. Już nigdy nic się nie zmarnuje

27 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Przyrządziliście gołąbki i została wam jeszcze kapusta? Jest wiele potraw, które możecie z niej przygotować. Wyjątkowo smaczna będzie zupa na bazie delikatnego bulionu warzywnego. Lekki specjał jest zdrowy i z pewnością spodoba się tym z was, którzy chcą zadbać o linię. Sprawdźcie też pozostałe nasze propozycje.

Gołąbki są jedną z popularniejszych potraw przyrządzanych z kapusty. Co jednak zrobić, gdy warzywa mamy więcej niż farszu, a dorobienie nadzienia nie wchodzi w grę? Możliwości jest naprawdę dużo i wybór zależy w zasadzie jedynie od naszych preferencji. Sprawdźcie jak zagospodarować nadmiar warzywa.

Projekt bez tytułu (10)

Placki ziemniaczane z dodatkiem mleka bez grama cebuli. Idealne nawet na śniadanie

CZYTAJ DALEJ

Kapusta nie tylko do gołąbków

Resztki kapusty wcale nie są tak trudne do zagospodarowania, jak mogłoby się wydawać. Sparzone liście możecie wykorzystać na wiele smacznych sposobów. Najprostszym jest ugotowanie zupy.

Pokrojone kawałki warzywa po prostu dusimy do miękkości w bulionie lub wodzie i doprawiamy wedle uznania. Możemy dodać ziemniaki lub kaszę, by danie było bardziej sycące. Taką kapustę możemy też zamrozić i wykorzystać, gdy będziemy gotować rosół.

Liście możecie też poddusić z pieczarkami i cebulką. Odpowiednio je przyprawiając, uzyskacie naprawdę smaczny bigos czy farsz do pierogów. Proponowanym nadzieniem z powodzeniem napełnicie także paszteciki.

Duszona kapusta z przyprawami czy innymi dodatkami np. ziemniakami będzie idealna do przygotowania warzywnych kotletów albo potrawki z kaszą. Przyrządzając dodatkowo kruche ciasto, uzyskamy pyszną tartę. To danie zrobimy też bez problemu, korzystając z gotowego ciasta francuskiego.

Wykorzystanie świeżej kapusty z gołąbków

Jeśli kapusta została wam w formie surowej — bo robiliście gołąbki bez zawijania — zawsze możecie ją ukisić. Taka wersja warzywa jest naprawdę zdrowa i bardzo smaczna. Z niej również potem można przyrządzać wspomniane wcześniej zupy, pierogi czy paszteciki.

Równie dobrym pomysłem będzie przygotowanie surówki. Tu wybór także będzie ogromny, a na waszą decyzję wpływ mieć będzie tylko zawartość lodówki czy domowej spiżarki. Polecamy pyszny colesław z białej kapusty i surówkę chińską.

Gołąbki są wyjątkowo smaczne

Gołąbki są wyjątkowo smaczne

Źródło zdjęcia: canva/Ulyashka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wariacjezaminimum, newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >