Idealne na Wielkanoc jajka w buraczanej zalewie. Goście oniemieją z zachwytu
Na święta przyrządzacie zwykle tradycyjne potrawy, ale chcielibyście też czymś zaskoczyć gości. Czym? Może idealnymi na Wielkanoc jajkami w buraczanej zalewie? Ich przygotowanie jest bardzo proste, co w tym zaganianym czasie jest bardzo ważne. A goście z pewnością oniemieją z zachwytu.
Wielkanocny stół z pewnością nie obędzie się bez jajek. Zwłaszcza w czasie uroczystego śniadania. Większość z was poda z pewnością jajka z majonezem, pastą czy faszerowane pieczarkami. Te pierwsze i najprostsze można doskonale odmienić, wkładając je po ugotowaniu i obraniu do buraczanej zalewy. Dzięki niej zyskają piękny kolor i niepowtarzalny smak.
Idealne na Wielkanoc jajka w buraczanej zalewie. Goście oniemieją z zachwytu
Składniki:
6 jajek
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki koncentratu buraczanego
2 łyżki octu jabłkowego
po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
2 listki laurowe
1 ząbek czosnku
szczypta soli
Przygotowanie jajek w buraczanej zalewie
Jajka ugotuj na twardo. Gotuj je nie dłużej niż 8-9 minut, by nie miały zielonkawej obwódki wokół żółtek.
Jajka wystudź w zimnej wodzie, obierz je ze skorupek. Wodę wymieszaj z koncentratem buraczanym, octem i przyprawami.
Do przygotowanej zalewy włóż ugotowane jajka. Naczynie przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki, by nabrały różowego koloru.
Wskazówka:
Im dłużej trzymasz jajka w buraczanej zalewie, tym będą miały intensywniejszy kolor i wyraźniejszy smak. Najlepiej pozostawić je w kolorowym płynie na całą noc.
Z naszego serwisu dowiesz się, jak szybko i ładnie obrać jajka, a także, co zrobić, żeby jajka nie pękały w czasie gotowania.
Źródło zdjęcia: canva/ogichobanov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na kefirze. Delikatne i puszyste, w sam raz na śniadanie
Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Prosty trik i po problemie
Proste i niedrogie kotlety z makaronu. Potrzebne składniki znajdziesz pod ręką
Źródło: przeslijprzepis