Bosko miękkie, lekko słodkie kluski śląskie z jabłkiem. Rewolucja w klasycznym przepisie
Kluski śląskie są pysznym dodatkiem do wielu dań. Warto przygotować je w nieco innej niż zazwyczaj odsłonie. Niewielka zmiana w postaci dodania do specjału kawałków słodkiego jabłka przyjemnie urozmaici wasz posiłek. Koniecznie spróbujcie — jest naprawdę prosta w przygotowaniu.
Kluski śląskie w słodkiej wersji nadal będą pasowały do obiadu. Jabłko świetnie podkreśla smak wielu mięs i często trafia do dań wytrawnych, nadając im głębszego smaku i soczystości. Nierzadko też wzbogaca się nim surówki.
Pokrojony w kostkę owoc będzie stanowił pyszną niespodziankę, która przyjemnie podkręci smak waszego obiadu. Dodatek spodoba się nawet amatorom śląskiego obiadu i klasycznego schabowego. Przekonajcie się sami.
Przepis na wyśmienite kluski śląskie z jabłkami
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 średnie i miękkie jabłko
mąka ziemniaczana
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy je w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy je i rozdrabniamy, przeciskając przez praskę. Przenosimy je do dużej miski i wyrównujemy powierzchnię masy.
Usuwamy 1/4 ilości warzywa i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystkie ziemniaki łączymy z dodaną mąką i wyrabiamy ciasto. Formujemy nieduże okrągłe kluski. Jabłko obieramy i kroimy je w niewielką kostkę.
Do każdej kluski wciskamy jeden kawałek owocu i robimy niej wgłębienie. Specjał gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli przez 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy.
Źródło zdjęcia: canva/Petroos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz, o2