Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bosko miękkie, lekko słodkie kluski śląskie z jabłkiem. Rewolucja w klasycznym przepisie

Bosko miękkie, lekko słodkie kluski śląskie z jabłkiem. Rewolucja w klasycznym przepisie

Bosko miękkie, lekko słodkie kluski śląskie z dodatkiem soczystego jabłka
canva/sitriel

Kluski śląskie są pysznym dodatkiem do wielu dań. Warto przygotować je w nieco innej niż zazwyczaj odsłonie. Niewielka zmiana w postaci dodania do specjału kawałków słodkiego jabłka przyjemnie urozmaici wasz posiłek. Koniecznie spróbujcie — jest naprawdę prosta w przygotowaniu.

Kluski śląskie w słodkiej wersji nadal będą pasowały do obiadu. Jabłko świetnie podkreśla smak wielu mięs i często trafia do dań wytrawnych, nadając im głębszego smaku i soczystości. Nierzadko też wzbogaca się nim surówki.

Pokrojony w kostkę owoc będzie stanowił pyszną niespodziankę, która przyjemnie podkręci smak waszego obiadu. Dodatek spodoba się nawet amatorom śląskiego obiadu i klasycznego schabowego. Przekonajcie się sami.

Przepis na wyśmienite kluski śląskie z jabłkami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 średnie i miękkie jabłko

  • mąka ziemniaczana

  • sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy je w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy je i rozdrabniamy, przeciskając przez praskę. Przenosimy je do dużej miski i wyrównujemy powierzchnię masy.

Usuwamy 1/4 ilości warzywa i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystkie ziemniaki łączymy z dodaną mąką i wyrabiamy ciasto. Formujemy nieduże okrągłe kluski. Jabłko obieramy i kroimy je w niewielką kostkę.

Do każdej kluski wciskamy jeden kawałek owocu i robimy niej wgłębienie. Specjał gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli przez 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy.

Kluski śląskie z dodatkiem sprawdza się jako towarzystwo dla zrazów
Kluski śląskie z dodatkiem sprawdza się jako towarzystwo dla zrazów

Źródło zdjęcia: canva/Petroos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz, o2

Zapraszamy na nasz Instagram