Bosko miękkie, lekko słodkie kluski śląskie z jabłkiem. Rewolucja w klasycznym przepisie
![Bosko miękkie, lekko słodkie kluski śląskie z dodatkiem soczystego jabłka](https://images.iberion.media/images/1920/bpw5d8_AV_6_Zbg9_Mji_P490_X_Bosko_miekkie_lekko_slodkie_kluski_slaskie_z_dodatkiem_soczystego_jablka_0bdd577c33.jpg)
Kluski śląskie są pysznym dodatkiem do wielu dań. Warto przygotować je w nieco innej niż zazwyczaj odsłonie. Niewielka zmiana w postaci dodania do specjału kawałków słodkiego jabłka przyjemnie urozmaici wasz posiłek. Koniecznie spróbujcie — jest naprawdę prosta w przygotowaniu.
Kluski śląskie w słodkiej wersji nadal będą pasowały do obiadu. Jabłko świetnie podkreśla smak wielu mięs i często trafia do dań wytrawnych, nadając im głębszego smaku i soczystości. Nierzadko też wzbogaca się nim surówki.
Pokrojony w kostkę owoc będzie stanowił pyszną niespodziankę, która przyjemnie podkręci smak waszego obiadu. Dodatek spodoba się nawet amatorom śląskiego obiadu i klasycznego schabowego. Przekonajcie się sami.
Przepis na wyśmienite kluski śląskie z jabłkami
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 średnie i miękkie jabłko
mąka ziemniaczana
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy je w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy je i rozdrabniamy, przeciskając przez praskę. Przenosimy je do dużej miski i wyrównujemy powierzchnię masy.
Usuwamy 1/4 ilości warzywa i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystkie ziemniaki łączymy z dodaną mąką i wyrabiamy ciasto. Formujemy nieduże okrągłe kluski. Jabłko obieramy i kroimy je w niewielką kostkę.
Do każdej kluski wciskamy jeden kawałek owocu i robimy niej wgłębienie. Specjał gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli przez 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy.
![Kluski śląskie z dodatkiem sprawdza się jako towarzystwo dla zrazów](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/ZP6KyW6SQB1cYWLZhdm6v/2a53af77387ba10d633196a696c7beaa/Kluski___l__skie_z_dodatkiem_sprawdza_si___jako_towarzystwo_dla_zraz__w.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/Petroos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz, o2
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![kompot ze śliwek](https://images.iberion.media/images/origin/kompot1_b442955899.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![Tatiana Ozolina](https://images.iberion.media/images/origin/Tatiana_Ozolina_d0a909a046.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![Agnieszka Romaszewska-Guzy](https://images.iberion.media/images/origin/agnieszka_romaszewska_80f2ae83ab.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_2b4bea4b6d.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)