Smakosze.pl Porady Jak błyskawicznie rozbić schab bez tłuczka?
canva/VvoeVale

Jak błyskawicznie rozbić schab bez tłuczka?

24 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Pierwszym krokiem do przygotowania schabowych jest rozbicie mięsa. Dzięki temu zabiegowi kotlety są kruche i delikatne. A wiesz jak błyskawicznie rozbić schab bez tłuczka? Oto kilka sprawdzonych pomysłów.

Wytrawne, doświadczone gospodynie domowe mają zazwyczaj świetnie wyposażone kuchnie. No przynajmniej w taki sprzęt, jakiego na co dzień używają i potrzebują. Gorzej sytuacja przedstawia się w gospodarstwach na początku swojej drogi życiowej albo wśród zapominalskich studentów. Tu często czegoś brakuje. Na szczęście, niektóre sprzęty kuchenne mają swoje proste zamienniki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak błyskawicznie rozbić schab bez tłuczka?

Jeśli chcesz za chwilę zrobić kotlety schabowe, a nie masz pod ręką tłuczka mamy dla ciebie kilka rozwiązań.

Plaster schabu możesz delikatnie rozbić dłonią albo mocniej — uderzając w niego wałkiem do ciasta. Wcześniej jednak mięso włóż do foliowego woreczka. Dzięki temu będziesz miała mniej sprzątania, a wałek nie będzie miał bezpośredniego kontaktu z mięsem.

Do rozbijania mięsa możesz też użyć plastikowej butelki z wodą. Jednak tutaj uważaj, bo butelka może popękać. Najlepiej użyj do tego celu butelki z bardziej elastycznego plastiku, np. po płynie do naczyń.

Kotlety możesz też rozbić przy użyciu kuchennej deski. Pod spód włóż oczywiście drugą deskę, a do rozbijania użyj tej o bardziej poręcznych kształtach, np. z wydłużonym uchwytem.

Przygotowanie schabowych

Schab pokrój w plastry grubości ok. 1,5 cm. Mięso rozbij po to, by rozluźnić jego strukturę, co zaprocentuje większą kruchością kotletów.

Teraz czas na przyprawianie. Klasycznie używa się soli i pieprzu, niektórzy sięgają też po majeranek i czosnek. Dobrym pomysłem jest oprószenie mięsa przyprawami jeszcze przed jego rozbiciem. Dzięki temu przyprawy dostaną się w głąb mięsa.

Po godzinie czy kilku godzinach marynowania mięsa w przyprawach możesz przystąpić do panierowania i smażenia kotletów schabowych .

schabowe
schabowe

Źródło zdjęcia: canva/gbh007

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: polki, sprytniwkuchni, newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy