Smakosze.pl
Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

canva/OksanaKiian

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

23 Września 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Bitki schabowe są świetną alternatywą dla klasycznego schabowego w panierce. Delikatne, doprawione mięso duszone w sosie chrzanowym to niezwykle proste danie, którego przygotowanie zajmie Ci zaledwie 20 minut. Sprawdź, jak przygotować bitki w aksamitnym sosie chrzanowym.

Bitki schabowe to delikatnie rozbite i obsmażone kawałki schabu, które następnie duszone są w aromatycznym bulionie i sosie chrzanowym. Sos ten jest niezwykle wyrazisty w smaku i aromatyczny, a posiekana natka pietruszki dodatkowo podkręca jego smak.

Chrzan wykorzystywany jest głównie jako dodatek do zimnej płyty, wędlin, schabu. Najczęściej łączy się go z konfiturą żurawinową, nadając mięsu wyrazisty, lekko ostry, ale i słodki smak. Sos chrzanowy jest delikatniejszy w smaku od tartego chrzanu, bardziej śmietanowy, jednak zachowuje swój smak i aromat. Bitki podane z tym sosem smakują rewelacyjnie.

Przepis na bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu wieprzowego

  • litr bulionu warzywnego

  • 3 łyżki chrzanu

  • 200 g słodkiej śmietany 30%

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

Jak przygotować bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym?

Umyj, osusz i delikatnie rozbij mięso, następnie każdy kawałek przekrój na pół, oprósz solą, pieprzem, obtocz w mące. Przełóż na patelnię z rozgrzanym wcześniej olejem i obsmaż z każdej strony. Gdy już schaby delikatnie się przysmażą, przełóż je do większego garnka, zalej bulionem i duś pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu, aż bitki staną się miękkie.

Przygotuj sos chrzanowy: chrzan wymieszaj dokładnie ze słodką śmietanką, dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszane składniki wlej delikatnie do garnka z bitkami, wymieszaj i gotuj do momentu, aż sos trochę zgęstnieje. Następnie w osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z odrobiną zimnej wody i stopniowo dodawać do sosu, aby stał się gładki, aksamitny i gęsty.

Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >