Jak długo można przechowywać w lodówce sałatkę jarzynową?
Tradycyjna jarzynowa to jedna z ulubionych potraw wielu smakoszy. Często przygotowywana jest w ilościach niemal hurtowych. Jej przechowanie jednak nie jest już tak proste. Okazuje się bowiem, że po przyrządzeniu powinniśmy ją dość szybko zjeść.
Jarzynowa z majonezem w lodówce spędzić może jedynie dwa do trzech dni. Po tym czasie zacznie się już niestety psuć, a my, jedząc ją, ryzykować będziemy niestrawność. Zdecydowanie lepiej jest przyrządzić mniejszą ilość sałatki. Nie zawsze jest to jednak możliwe, dlatego zdradzamy triki, które wydłużą czas przydatności do spożycia jarzynowej .
Jak długo można przechowywać jarzynową?
Maksymalny czas, po którym sałatkę można bezpiecznie zjeść to tydzień. Aby cieszyć się nią tak długo, musimy spełnić jeden warunek — połączyć warzywa z majonezem lub musztardą bezpośrednio przed jej spożyciem.
Ugotowane jarzyny po tygodniu spędzonym w lodówce nadal będą smaczne , a zjedzenie ich nie będzie wiązało się z możliwością zatrucia. Ich świeżość skrócić może jednak dodatek jabłka lub cebuli , które wpływają na przyspieszenie procesów fermentacyjnych. Dlatego też zadbajmy, by dodać je przed podaniem.
Niektórzy uważają, że jarzynowa z dodatkiem ogórka kiszonego lub octu może dłużej postać w lodówce. Nic bardziej mylnego. Choć produkty te mogą wpłynąć na spowolnienie fermentacji warzyw, dodajemy ich zbyt mało , by zadziałały na naszą korzyść.
Pozostaje nam zatem przechowywać osobno składniki sałatki — również w zamrażalniku — i łączyć je ze sobą oraz z sosami, bezpośrednio przed podaniem. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że posiłek będzie bezpieczny dla naszego układu pokarmowego.
Po sprawdzone przepisy na sałatkę jarzynową zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam między innymi pyszną wersję z marynowanymi pieczarkami oraz recepturę Jakuba Kuronia wzbogaconą o wędzoną makrelę. Spróbujcie koniecznie.
Źródło zdjęcia: canva/letterberry
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy, kuchnia.wp