Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na bigos z kabaczka

Przepis na bigos z kabaczka

Bigos z kabaczka
canva/Dar1930

Przeważnie bigos przygotowuje się z kapusty. Warto jednak zauważyć, że zaczęto dodawać ją do dania dopiero w XVIII wieku. Właśnie tak zastępowano droższe składniki. Bigos z kabaczka jest prostym i jednocześnie wyjątkowo pysznym daniem. Przypadnie do gustu każdemu amatorowi tej tradycyjnej potrawy kuchni polskiej. Do jego przyrządzenia użyjcie kiełbasy myśliwskiej lub jałowcowej, a jeszcze bardziej podkręcicie delikatny smak tego warzywa.

Wielokrotnie polecaliśmy wam sprawdzone przepisy na pyszny bigos. Na naszej stronie znajdziecie m.in. recepturę na bigos szlachecki Magdy Gessler oraz sposób na myśliwski bigos z kiszonej kapusty.

Tym razem proponujemy wam, by kapustę zastąpić kabaczkiem. To warzywo sprawdzi się idealnie, a dodatki podkręcą jego nienachalny smak. Bigos możecie dodatkowo przyprawić papryką wędzoną — nabierze wtedy przyjemnego dymnego aromatu.

Przepis na wyjątkowo pyszny bigos z kabaczka

Składniki:

  • 1 duży kabaczek

  • 1 papryka czerwona

  • 3 pomidory

  • 2 małe cebule

  • 2 laski kiełbasy

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 ząbki czosnku

  • słodka i ostra papryka w proszku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Pozostałe warzywa myjemy. Kabaczek obieramy ze skóry i usuwamy pestki, kroimy go w kostkę. Paprykę również kroimy, pozbawiając ją gniazd nasiennych.

Kiełbasę kroimy w półplasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy na niej cebulkę. Pod koniec dodajemy do niej czosnek, a po chwili wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Podsmażamy wszystko razem przez moment, a następnie dodajemy kabaczek. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Pokrojone w kostkę wrzucamy na patelnię. Potrawę dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy danie do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Gotujemy jeszcze przez chwilę, a następnie przekładamy na talerze. Podajemy z kromką świeżego chleba.

Kiełbasa jałowcowa
Kiełbasa jałowcowa idealnie pasuje do bigosu z kabaczka

Źródło zdjęcia: canva/superelaks

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis; wikipedia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Danie Przepis