Smakosze.pl

canva/Image Professionals GmbH

Jak uformować idealne pyzy?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dla fanów ziemniaków pyzy są daniem doskonałym. Delikatne, rozpływające się w ustach — po prostu pyszne. Aby jednak zachwyciły każdego smakosza, muszą mieć odpowiedni kształt. Proces ich formowania będzie łatwiejszy, gdy wykorzystamy wodę lub olej.

Dzięki temu prostemu zabiegowi, masa na kluski nie będzie się kleiła do rąk. Toczenie pyz stanie się zatem przyjemniejsze, a ich powierzchnia wyjdzie bardziej gładka. W efekcie szansa, że podczas gotowania od naszych ziemniaczanych kulek będzie odpadało ciasto, zmaleje.

Jak zrobić idealne pyzy?

By pyzy były jeszcze lepsze, wybierzcie odpowiednie ziemniaki. Wyjdą idealne, jeśli sięgniemy po odmiany mączyste, o niewielkiej zawartości wody. Na straganach rozejrzyjcie się za odmianami takimi jak Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja czy Bursztyn.

Jeżeli nie uda wam się ich znaleźć, kupcie ziemniaki uniwersalne np. Irgę lub Irys. Z nimi też się uda, choć zapewne konieczne będzie dokładniejsze odciśnięcie wody i zwiększenie ilość skrobi.

Przepis idealne pyzy ziemniaczane

Składniki:

  • 0,5 kg mączystych ziemniaków

  • pół szklanki skrobi ziemniaczanej

  • sól w ilości do smaku

  • woda do gotowania

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Połowę gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Drugą część ścieramy na tarce o dużych oczkach. Surowe ziemniaki wykładamy na gęste sitko, przyciskamy je talerzykiem i pozostawiamy na około 15-20 minut.

W tym czasie powinniśmy bez problemu pozbyć się z nich wody. Odsączone ziemniaki mieszamy z ugotowanymi i doprawiamy masę na pyzy. Stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną i cały czas łączymy składniki przy pomocy łyżki.

Lekko zmoczonymi wodą lub naoliwionymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pyzy gotujemy przez około 4-5 minut od wypłynięcia. Podajemy z ulubionym sosem lub skwarkami i cebulką.

Po inspiracje na dodatki do pyz zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam sprawdzony przepis na sos z grzybów leśnych , a także sos mięsny , który będzie doskonale pasował do ziemniaczanych klusek w każdej postaci.

Idealnie okrągłe pyzy są najlepsze
Idealnie okrągłe pyzy są najlepsze

Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: karointhekitchen

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >