Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-10-03T222746.913

canva/springtime78

Sałatka jarzynowa w nowej odsłonie

3 Października 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Sałatka jarzynowa należy do jednych z klasyków polskiej kuchni. Nie może jej zabraknąć na stole podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Okazuje się, że do kultowego dania warto dodać marynowane pieczarki. Dodatek idealnie podkręci smak potrawy. Poniżej podajemy przepis na nową odsłonę popularnej sałatki.

Sałatka jarzynowa należy do najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Co więcej, zawsze przyrządza się ją na specjalne okazje takie jak: rodzinne jubileusze lub święta. W tym roku warto przygotować ją w nowej nieco odświeżonej wersji. Poniżej zdradzamy wszystkie szczegóły.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka jarzynowa w nowej odsłonie

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera korzeniowego

  • 2 ziemniaki

  • 3 jajka

  • puszka groszku

  • 20 dag marynowanych pieczarek

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 1 jabłko

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki majonezu

  • sól i pieprz do smaku

Nadzienie do gołąbków

Czy do farszu na gołąbki trzeba dodawać jajko?

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Dokładnie wyszoruj marchewkę, selera oraz ziemniaki, ugotuj je do miękkości, wystudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Ugotuj na twardo jajka, obierz ze skorupek i również pokrój w kostkę. Odsącz z zalewy groszek. Umyj jabłko, usuń z niego gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Odsącz z zalewy octowej pieczarki i także pokrój je w kostkę.

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sałatki, a na koniec dopraw je do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Szukacie innych pomysłów na to kultowe danie? Pisaliśmy o tym jak przyrządza ją m.in. Magda Gessler oraz Jakub Kuroń.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jajka z majonezem i groszkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne

Czytaj więcej >

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >