Sałatka jarzynowa należy do jednych z klasyków polskiej kuchni. Nie może jej zabraknąć na stole podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Okazuje się, że do kultowego dania warto dodać marynowane pieczarki. Dodatek idealnie podkręci smak potrawy. Poniżej podajemy przepis na nową odsłonę popularnej sałatki.
Sałatka jarzynowa należy do najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Co więcej, zawsze przyrządza się ją na specjalne okazje takie jak: rodzinne jubileusze lub święta. W tym roku warto przygotować ją w nowej nieco odświeżonej wersji. Poniżej zdradzamy wszystkie szczegóły.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sałatka jarzynowa w nowej odsłonie
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera korzeniowego
2 ziemniaki
3 jajka
puszka groszku
20 dag marynowanych pieczarek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jabłko
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki oleju
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Dokładnie wyszoruj marchewkę, selera oraz ziemniaki, ugotuj je do miękkości, wystudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Ugotuj na twardo jajka, obierz ze skorupek i również pokrój w kostkę. Odsącz z zalewy groszek. Umyj jabłko, usuń z niego gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Odsącz z zalewy octowej pieczarki i także pokrój je w kostkę.
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sałatki, a na koniec dopraw je do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Szukacie innych pomysłów na to kultowe danie? Pisaliśmy o tym jak przyrządza ją m.in. Magda Gessler oraz Jakub Kuroń.
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy gotujmy