Smakosze.pl

canva/springtime78

Sałatka jarzynowa w nowej odsłonie

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Sałatka jarzynowa należy do jednych z klasyków polskiej kuchni. Nie może jej zabraknąć na stole podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Okazuje się, że do kultowego dania warto dodać marynowane pieczarki. Dodatek idealnie podkręci smak potrawy. Poniżej podajemy przepis na nową odsłonę popularnej sałatki.

Sałatka jarzynowa należy do najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Co więcej, zawsze przyrządza się ją na specjalne okazje takie jak: rodzinne jubileusze lub święta. W tym roku warto przygotować ją w nowej nieco odświeżonej wersji. Poniżej zdradzamy wszystkie szczegóły.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka jarzynowa w nowej odsłonie

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera korzeniowego

  • 2 ziemniaki

  • 3 jajka

  • puszka groszku

  • 20 dag marynowanych pieczarek

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 1 jabłko

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki majonezu

  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Dokładnie wyszoruj marchewkę, selera oraz ziemniaki, ugotuj je do miękkości, wystudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Ugotuj na twardo jajka, obierz ze skorupek i również pokrój w kostkę. Odsącz z zalewy groszek. Umyj jabłko, usuń z niego gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Odsącz z zalewy octowej pieczarki i także pokrój je w kostkę.

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sałatki, a na koniec dopraw je do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Szukacie innych pomysłów na to kultowe danie? Pisaliśmy o tym jak przyrządza ją m.in. Magda Gessler oraz Jakub Kuroń.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >