Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-10-03T222746.913

canva/springtime78

Sałatka jarzynowa w nowej odsłonie

12 Października 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Sałatka jarzynowa należy do jednych z klasyków polskiej kuchni. Nie może jej zabraknąć na stole podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Okazuje się, że do kultowego dania warto dodać marynowane pieczarki. Dodatek idealnie podkręci smak potrawy. Poniżej podajemy przepis na nową odsłonę popularnej sałatki.

Sałatka jarzynowa należy do najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Co więcej, zawsze przyrządza się ją na specjalne okazje takie jak: rodzinne jubileusze lub święta. W tym roku warto przygotować ją w nowej nieco odświeżonej wersji. Poniżej zdradzamy wszystkie szczegóły.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka jarzynowa w nowej odsłonie

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera korzeniowego

  • 2 ziemniaki

  • 3 jajka

  • puszka groszku

  • 20 dag marynowanych pieczarek

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 1 jabłko

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki majonezu

  • sól i pieprz do smaku

Nadzienie do gołąbków

Czy do farszu na gołąbki trzeba dodawać jajko?

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Dokładnie wyszoruj marchewkę, selera oraz ziemniaki, ugotuj je do miękkości, wystudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Ugotuj na twardo jajka, obierz ze skorupek i również pokrój w kostkę. Odsącz z zalewy groszek. Umyj jabłko, usuń z niego gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Odsącz z zalewy octowej pieczarki i także pokrój je w kostkę.

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sałatki, a na koniec dopraw je do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Szukacie innych pomysłów na to kultowe danie? Pisaliśmy o tym jak przyrządza ją m.in. Magda Gessler oraz Jakub Kuroń.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy

Przepisy

Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy. Ideał na lato

Czytaj więcej >
Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem

Przepisy

Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem. Ideał do letnich obiadów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Kruche i soczyste kotlety schabowe w jogurtowej marynacie. Tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
siostra Anastazja, ogórki konserwowe

Przepisy

Wyśmienite ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji

Czytaj więcej >
tarta z truskawkami

Przepisy

Prosta tarta z truskawkami. Idealny deser na Dzień Matki

Czytaj więcej >
Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową

Przepisy

Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową

Czytaj więcej >