Pyszna marchewka z groszkiem z zasmażką na maśle
Marchewka z groszkiem znana jest każdemu fanowi klasycznej polskiej kuchni - ten słodki dodatek obiadowy najlepiej smakuje z kotletem schabowym oraz mielonym. Aby go zagęścić, należy przygotować zasmażkę. Dzięki niej uzyskuje ona kremową konsystencję, która jest tak bardzo pożądana.
Marchewka z groszkiem jest banalnie prostym przepisem, jednak odrobinę problemów może wywołać zasmażka. Nie wolno jej bowiem przesmażyć - w takim wypadku staje się ona gorzka i niesmaczna.
Najłatwiejszym sposobem na jej usmażenie jest całkowita kontrola nad mocą palnika. Trzeba smażyć ją na małym ogniu, a gdy uzyska lekko brązowy kolor, należy natychmiast zdjąć ją z gazu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na marchewkę z groszkiem
Chcesz poznać więcej ciekawych kulinarnych wieści? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjaśniamy, gdzie rośnie najwięcej grzybów we wrześniu. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.
Składniki:
-
4-5 młodych marchewek
-
240 g świeżego, zielonego groszku
-
2 łyżki masła
-
2 łyżki mąki pszennej
-
sól
-
pieprz
Zacznij od umycia marchewki, obrania jej ze skórki i pokrojenia w równą kostkę o niewielkim rozmiarze. Do garnka wsyp pokrojoną marchew, świeży lub mrożony groszek i zalej je wodą tak, aby zakryła ich w 1/4 wysokości.
Dopraw warzywa solą i pieprzem. Duś je, aż staną się miękkie. Jeśli woda odparowała, dolej ją do określonej wyżej wysokości. Na patelni przygotuj zasmażkę zgodnie z powyższymi wskazówkami.
Gotową zasmażkę dodaj do warzyw, cały czas mieszając. Gdy marchewka z groszkiem staną się odpowiednie gęste, spróbuj ich. Dopraw je cukrem i solą, by uzyskać odpowiedni smak. Smacznego.
Źródło: canva/KEVMA21, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zwykłe mielone im nie dorównają. Delikatne kotlety z selera pokocha rodzina
-
Polska, biała kiełbasa z piekarnika z cebulką - prosty przepis
źródło: kuchnia.wp.pl