Smakosze.pl Przepisy Pyszna marchewka z groszkiem z zasmażką na maśle
canva/Issaurinko, Getty Images

Pyszna marchewka z groszkiem z zasmażką na maśle

7 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Marchewka z groszkiem znana jest każdemu fanowi klasycznej polskiej kuchni - ten słodki dodatek obiadowy najlepiej smakuje z kotletem schabowym oraz mielonym. Aby go zagęścić, należy przygotować zasmażkę. Dzięki niej uzyskuje ona kremową konsystencję, która jest tak bardzo pożądana.

Marchewka z groszkiem jest banalnie prostym przepisem, jednak odrobinę problemów może wywołać zasmażka. Nie wolno jej bowiem przesmażyć - w takim wypadku staje się ona gorzka i niesmaczna.

Najłatwiejszym sposobem na jej usmażenie jest całkowita kontrola nad mocą palnika. Trzeba smażyć ją na małym ogniu, a gdy uzyska lekko brązowy kolor, należy natychmiast zdjąć ją z gazu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na marchewkę z groszkiem

Chcesz poznać więcej ciekawych kulinarnych wieści? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjaśniamy, gdzie rośnie najwięcej grzybów we wrześniu. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 4-5 młodych marchewek

  • 240 g świeżego, zielonego groszku

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia marchewki, obrania jej ze skórki i pokrojenia w równą kostkę o niewielkim rozmiarze. Do garnka wsyp pokrojoną marchew, świeży lub mrożony groszek i zalej je wodą tak, aby zakryła ich w 1/4 wysokości.

Dopraw warzywa solą i pieprzem. Duś je, aż staną się miękkie. Jeśli woda odparowała, dolej ją do określonej wyżej wysokości. Na patelni przygotuj zasmażkę zgodnie z powyższymi wskazówkami.

Gotową zasmażkę dodaj do warzyw, cały czas mieszając. Gdy marchewka z groszkiem staną się odpowiednie gęste, spróbuj ich. Dopraw je cukrem i solą, by uzyskać odpowiedni smak. Smacznego.

Marchewka z groszkiem

Źródło: canva/KEVMA21, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy