Smakosze.pl
placki ziemniaczane

canva

Jak smażyć placki ziemniaczane, żeby były idealnie chrupiące?

8 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Placki ziemniaczane to przysmak tani i prosty w przygotowaniu. By jednak rzeczywiście były smaczne muszą być chrupiące. Kluczowa jest odpowiednia ilość rozgrzanego oleju oraz obowiązkowe odciśnięcie nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Do przygotowania placków ziemniaczanych wystarczą ziemniaki, trochę mąki, jajko, sól i olej. Jednak nie wszystkie ziemniaki nadają się na placki.

Najlepiej wybierać odmiany mączyste, np. Irys, Irga. Młode ziemniaki też nie są najlepsze, bo zawierają za mało skrobi. Ale oprócz składników na chrupkość placków wpływa przede wszystkim sposób ich przygotowania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak smażyć placki ziemniaczane, by były chrupiące?

Smażenie placków ziemniaczanych zacznij od rozgrzania dużej patelni. Powinna mieć grube dno, tak by nie przegrzewało się i utrzymywało równomierną temperaturę.

Na patelnię nalej sporo oleju, najlepiej o neutralnym smaku, np. rzepakowego. Zbyt mała ilość tłuszczu uniemożliwi osiągnięcie odpowiedniej chrupkości. Olej musisz stale uzupełniać, bo placki chłoną go dosyć dużo.

Placki smaż na średnim ogniu. Za duży sprawi, że zaczną się przypalać pozostając w środku surowymi. Natomiast mały ogień spowoduje wchłanianie większych ilości tłuszczu i gumowatość placków.

Zrumienione placki zdejmij z patelni i ułóż na talerzu wyłożonym warstwą papierowych ręczników. Wchłoną one nadmiar tłuszczu, dzięki czemu placki utrzymają swoją chrupkość i będą mniej kaloryczne.

Zupa ogórkowa

Wyborna ogórkowa z dodatkiem podsmażonych na maśle ogórków

CZYTAJ DALEJ

Odpowiednio przygotuj masę

Ziemniaki na placki najlepiej zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Zbyt drobno rozdrobnione sprawiają, że usmażone placki będą mieć papkowatą konsystencję. Natomiast większe kawałki zapewnią plackom pożądaną chrupkość i będą wyczuwalne w czasie jedzenia.

Po starciu ziemniaków odcedź nadmiar płynu. On również może przyczynić się do zmniejszenia chrupkości placków.

Jeśli ziemniaki po starciu okażą się zbyt wodniste dodaj do ciasta 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej. W ten sposób podniesiesz nieco mączystość ziemniaków, co też polepszy smak placków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: Przepisy

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >