Smakosze.pl
placki ziemniaczane

canva

Jak smażyć placki ziemniaczane, żeby były idealnie chrupiące?

26 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Placki ziemniaczane to przysmak tani i prosty w przygotowaniu. By jednak rzeczywiście były smaczne muszą być chrupiące. Kluczowa jest odpowiednia ilość rozgrzanego oleju oraz obowiązkowe odciśnięcie nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Do przygotowania placków ziemniaczanych wystarczą ziemniaki, trochę mąki, jajko, sól i olej. Jednak nie wszystkie ziemniaki nadają się na placki.

Najlepiej wybierać odmiany mączyste, np. Irys, Irga. Młode ziemniaki też nie są najlepsze, bo zawierają za mało skrobi. Ale oprócz składników na chrupkość placków wpływa przede wszystkim sposób ich przygotowania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak smażyć placki ziemniaczane, by były chrupiące?

Smażenie placków ziemniaczanych zacznij od rozgrzania dużej patelni. Powinna mieć grube dno, tak by nie przegrzewało się i utrzymywało równomierną temperaturę.

Na patelnię nalej sporo oleju, najlepiej o neutralnym smaku, np. rzepakowego. Zbyt mała ilość tłuszczu uniemożliwi osiągnięcie odpowiedniej chrupkości. Olej musisz stale uzupełniać, bo placki chłoną go dosyć dużo.

Placki smaż na średnim ogniu. Za duży sprawi, że zaczną się przypalać pozostając w środku surowymi. Natomiast mały ogień spowoduje wchłanianie większych ilości tłuszczu i gumowatość placków.

Zrumienione placki zdejmij z patelni i ułóż na talerzu wyłożonym warstwą papierowych ręczników. Wchłoną one nadmiar tłuszczu, dzięki czemu placki utrzymają swoją chrupkość i będą mniej kaloryczne.

Zupa ogórkowa

Wyborna ogórkowa z dodatkiem podsmażonych na maśle ogórków

CZYTAJ DALEJ

Odpowiednio przygotuj masę

Ziemniaki na placki najlepiej zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Zbyt drobno rozdrobnione sprawiają, że usmażone placki będą mieć papkowatą konsystencję. Natomiast większe kawałki zapewnią plackom pożądaną chrupkość i będą wyczuwalne w czasie jedzenia.

Po starciu ziemniaków odcedź nadmiar płynu. On również może przyczynić się do zmniejszenia chrupkości placków.

Jeśli ziemniaki po starciu okażą się zbyt wodniste dodaj do ciasta 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej. W ten sposób podniesiesz nieco mączystość ziemniaków, co też polepszy smak placków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: Przepisy

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

Czytaj więcej >