Smakosze.pl
kotlety

canva/Timolina

Zwykłe mielone im nie dorównają. Delikatne kotlety z selera pokocha rodzina

6 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Nie schabowe, nie mielone, dziś na obiad będą kotlety z selera. Tak, tak, seler korzeniowy nie będzie tylko małym dodatkiem do zupy, ale podstawą drugiego dania. Przetestujcie koniecznie te lekkie i pyszne kotleciki. Są doskonałą alternatywą dla dań mięsnych.

Seler korzeniowy pozostaje w naszej kuchni prawie niezauważony. No, może dorzucimy go do zupy czy sałatki jarzynowej. Jednak nie za dużo, by nie był w daniu zbyt wyczuwalny. Lecz seler korzeniowy jest naprawdę smaczny. Ma słodkawo-orzeźwiający smak i wiele cennych składników. Spróbujcie go raz, a na pewno będziecie do niego wracać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na lekkie kotlety z selera

Składniki:

  • 1 duży seler korzeniowy

  • 3 marchewki

  • ok. 300 g miąższu dyni

  • 2 cebule

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu lub kaszy jaglanej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

ciasto z jabłkami

Lekka jak chmurka szarlotka bez pieczenia z dodatkiem budyniu

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kotletów z selera

Seler umyj, obierz, zetrzyj na średnich oczkach. Marchewki i dynię obierz, również zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach.

Cebule obierz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, wsyp cebulę, lekko ją zrumień. Dodaj starte warzywa, przesmaż mieszając. Podlej wodą, gotuj, aż warzywa będą miękkie. Przestudź.

Do garnka dodaj ryż, mąkę, zmielone płatki oraz jajko. Wsyp trochę soli i pieprzu, wymieszaj masę. Uformuj z niej kotlety.

Kotlety obtocz w tartej bułce. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju, kładź na niej kotlety i smaż je z obu stron na rumiano.

seler

seler

Źródło zdjęcia: canva/Mircea Rosca

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Olga Smile

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >