Jak gotować makaron, żeby się nie sklejał? Kluczowa jest 1 zasada
Gotowanie makaronu wydaję się czynnością prostą. Istnieje jednak jeden błąd, który sprawi, że smakołyk sklei się, przyjmując nieestetyczną zbitą formę. Wystarczy dodać odpowiednią ilość wody, by zapobiec przykrej sytuacji. Dowiedzcie się, co jeszcze zapewni wam sukces.
Makaron jest doskonałym dodatkiem do dań. Domowy specjał będzie idealny do rosołu czy pysznego sosu na bazie pomidorów. Aby jednak w pełni zachwycił jedzących, nie może się skleić podczas gotowania. Wiemy, co pomoże w poprawnym ugotowaniu mącznego wyrobu.
Co zrobić, by makaron się nie sklejał?
Przede wszystkim należy dobrze dobrać rozmiar garnka oraz ilość wody. Na każde 100 gramów makaronu powinien przypadać litr płynu. Jeżeli dodamy go mniej, trudno będzie uzyskać dobrą konsystencję i rozdzielone nitki.
Równie ważny jest czas gotowania makaronu. Rozgotowany makaron zawsze będzie tworzył zbitą kluchę. Dlatego też należy bezwzględnie przestrzegać deklarowanego przez producenta czasu przyrządzania, a w przypadku domowych specjałów pamiętać o zasadzie, że drobny makaron gotuje się krócej niż gruby.
Sklejony makaron uzyskamy też wtedy, gdy będziemy specjał zbyt intensywnie podgrzewać. Nawet jeśli dodamy odpowiednią ilość wody, zdąży ona znacznie odparować przed zakończeniem gotowania. Finalnie więc wyrób będzie ściśnięty i będzie tworzył skupiska.
Największy mit dotyczący gotowania makaronu
Często stosowanym patentem, mającym na celu rozwiązanie problemu sklejającego się makaronu jest wlewanie oleju lub oliwy z oliwek do wody. Niestety ten, z pozoru logiczny, sposób nie jest skuteczny.
Dzieje się tak, ponieważ tłuszcz utrzymuje się na powierzchni wrzątku. Nie jest więc w stanie „wejść” pomiędzy gotujące się nitki czy rurki. Co więcej, przy odcedzaniu oblepi makaron i utrudni połączenie go z sosem. Jest to więc sposób na zmarnowanie dość drogiego i uzyskanie trudnego do zjedzenia dania.
Źródło zdjęcia: canva/GI15702993
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czego unikać przy gotowaniu zupy pomidorowej? 1 błąd popełnia niemal każdy
-
Najszybsze placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da
Źródło: dorotasmakuje, porady.interia