Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy szparagi można mrozić? Zdradzamy najlepsze rozwiązanie

Czy szparagi można mrozić? Zdradzamy najlepsze rozwiązanie

Czy szparagi można mrozić?
canva/coramueller

Szparagi zaczynają pojawiać się w warzywniakach. Amatorzy rarytasu rokrocznie zastanawiają się, czy można je zamrozić, by cieszyć się ukochanym smakiem nawet w środku zimy. Okazuje się, że wystarczy szparagi umyć i pozbawić je 1/3 zdrewniałej łodygi, by po przechowywaniu w chłodzie nadal były jędrne i pyszne.

Szparagi z grilla czy zupa krem nie muszą być daniami kojarzącymi się z wczesnym latem. Ukochane warzywo wielu smakoszy dobrze zniesie mrożenie, jeśli zadbamy o kilka szczegółów podczas ich zabezpieczania. Najważniejsze jest usunięcie końcówek.

Jak dobrze zamrozić szparagi?

Choć wielu domowych kucharzy unika mrożenia szparagów ze względu na gumowatą i łykowatą konsystencję warzywa po wyjęciu z chłodu, jest opcja, by przechować je w ten sposób. Wystarczy pamiętać o jednej czynności — usunięciu końcówek.

Warzywa należy zatem umyć i osuszyć, a następnie odłamać grubą część. Białe szparagi, które planujemy zamrozić, trzeba jeszcze uprzednio obrać. Kolejnym etapem będzie umieszczenie smakowitych łodyg w szczelnym opakowaniu. Idealnie sprawdzi się większy woreczek strunowy.

Mrozimy zawsze porcjami, by potem łatwo wykorzystać szparagi. Wystarczy wyjąć je z zamrażalnika i ugotować w wodzie. Zielone podgrzewamy około 12 minut, a białe około 18 minut. Pamiętajcie tylko, z bezpiecznym czasem takiego przechowywania rarytasu jest kwartał.

Co jeszcze zrobić, by smak szparagów został z nami dłużej?

Mało kto o tym wie, ale końcówki zielonych szparagów czy obierki z białej odmiany można wykorzystać jako dodatek do przyrządzania warzywnych bulionów. Wystarczy oczyszczone kawałki zamrozić w torebkach strunowych i dodawać wedle uznania do wywarów.

Białe okazy można też z powodzeniem zamarynować, wykorzystując sól, ocet jabłkowy i ulubione przyprawy. Na pół litra wody niezbędne będzie 10 gramów soli i 70 ml octu. Taką miksturę wystarczy podgrzać i zalać nią obrane szparagi w kawałkach, uprzednio upakowane do słoików wraz z przyprawami.

Szparagi można zamrozić
Szparagi można zamrozić

Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, kuchnia.wp