Smakosze.pl Przepisy Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?
Canva / vivoo

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

11 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Ogórki kiszone często goszczą na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie sięgają po słono-kwaśny specjał. Nasze babcie dodawały do słoików jeden nieoczywisty składnik. Mowa o liściach wiśni. Dzięki nim ogórki kiszone wyjdą twarde i jędrne.

Bez wątpienia ogórki kiszone można uznać za jeden z kulinarnych szlagierów Polskiej kuchni. Istnieje wiele metod przygotowywania tych wybornych smakołyków. Najlepiej skorzystać z babcinego przepisu.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Ogórki kiszone z dodatkiem liści wiśni

Nie da się ukryć, że ogórki kiszone potrafią niekiedy przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, dlaczego czasami nasze specjały są puste w środku . Dziś sięgniemy po sprawdzony przepis na twarde i jędrne ogórki kiszone.

Babcine ogórki kiszone są dla wielu smakoszy niedoścignionym ideałem. Na szczęście istnieje receptura, która pozwoli nam na ich samodzielne przygotowanie. Sekret chrupkości i jędrności tkwi w liściach wiśni. Jakie produkty będą nam potrzebne do zrobienia idealnych ogórków kiszonych?

  • ogórki

  • woda

  • gałązka kopru

  • ząbek czosnku

  • 3 liście wiśni

  • kawałek korzenia chrzanu

  • sól

Niezawodny przepis na wyśmienite ogórki kiszone

Na początku myjemy ogórki. Warto je również przez godzinę namoczyć w zimnej wodzie. Ten zabieg sprawi, że kiszone smakołyki będą jeszcze bardziej jędrne. W tym czasie do każdego słoika wkładamy koper, pół ząbka czosnku i liść wiśni.

Całość uzupełniamy o ogórki. Im ciaśniej je pokładamy, tym lepiej. Składniki zalewamy wodą z solą. Najlepiej stosować proporcje 1,5 łyżki soli na litr wod y. Wówczas nasze ogórki będą odpowiednio słone.

Tak przygotowane ogórki odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Po kilku tygodniach kiszone frykasy powinny być już gotowe. Warto wiedzieć, co oznacza biała piana w słoiku z ogórkami .

Idealne ogórki kiszone
Idealne ogórki kiszone

Canva / Nikolay_Donetsk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kęsy codzienności

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy