Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory
Sezon na kurki trwa! Miłośnicy tych pysznych grzybów czekali na nie cały rok. Specjalnie dla wszystkich wielbicieli tego smakołyku polecamy prosty i smaczny przepis na marynowane kurki!
Lato rozpieszcza smakoszy ogromem pysznych owoców i warzyw. W lasach pojawiają się również grzyby, które można wykorzystać do cudownych zimowych przetworów. Podajemy prosty przepis na marynowane kurki.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Prosty przepis na marynowane kurki
Składniki:
1 szklanka octu (10%)
2 szklanki wody
kilogram kurek
1 dag soli
4 kulki ziarna angielskiego
4 kulki czarnego pieprzu
Sposób wykonania:
Na początek oczyść kurki z piasku, umyj i opłukaj. O tym, jak je przygotować, aby nie były gorzkie pisaliśmy w tym artykule.
Do marynowania wybierz mniejsze grzyby. Na początek obgotuj je w osolonym wrzątku przez około 15 minut, a następnie włóż je do słoików.
Przygotuj zalewę. Do rondla wlej wodę, ocet, dodaj 4 kulki ziarna angielskiego oraz czarnego pieprzu i zagotuj.
Powstałą zalewą zalej grzyby, a następnie zakręć słoiki. Pasteryzuj je przez około 20 minut. Następnie wyjmij słoiki z kurkami i odwróć do góry dnem.
Polecamy również przepis na wyśmienity sos kurkowy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: winiary