Jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Najważniejsze zasady
Wiecie, jak kroić weselny lub urodzinowy tort? Przedstawiamy wam najważniejsze zasady, dzięki którym ciasto nie będzie się rozpadać i nie straci apetycznego wyglądu. Wykorzystajcie patenty stosowne do rodzaju tortu. Nóż maczany w ciepłej wodzie jest tylko jedną z podpowiedzi.
Ładne pokrojenie tortu wcale nie jest takie proste. Zwłaszcza jeśli tort jest wysoki, obłożony masą marcepanową lub cukrową albo wykonano go z kruchej bezy. A co by nie mówić, ważne jest nie tylko, jak tort wygląda przed pokrojeniem, ale też, jak prezentuje się na deserowych talerzykach gości. Udzielimy wam więc kilku praktycznych wskazówek, dzięki którym unikniecie tych małych niepowodzeń.
Jak ładnie pokroić tort?
Przed pokrojeniem tortu należy z niego usunąć większe dekoracje, np. z masy cukrowej. Dzięki temu pozostanie samo miękkie ciasto. Jeśli tort jest piętrowy, zaczynamy go kroić od górnej warstwy lub po rozłożeniu pięter, każde z nich kroimy oddzielnie. Wcześniej oczywiście należy usunąć słomki i wykałaczki utrzymujące konstrukcję.
Jeśli tort jest okrągły i ma dużą powierzchnię, najlepiej najpierw wyciąć z jego środka krążek o promieniu połowy całego tortu. Wtedy w pierwszej kolejności na kawałki kroimy zewnętrzny pierścień, a potem zajmujemy się krojeniem środkowej części tortu.
Gdy kroimy duży, prostokątny tort również na początku warto wykroić z jego środka mniejszy prostokąt i pokroić go w pierwszej kolejności. Pozostałe, zewnętrzne kawałki można będzie zsunąć do siebie, dzięki czemu ciasto lepiej będzie się przechowywać.
Do krojenia tortu przyda się ostry, dość szeroki nóż. Tylko taki dobrze poradzi sobie z masą cukrową czy innymi dekoracjami. Dobrze, by ostrze noża miało też długość nieco większą od promienia tortu. Wtedy krojenie pójdzie szybko.
Krojąc tort, warto mieć pod ręką naczynie z ciepłą wodą. Przed odkrojeniem następnego kawałka ostrze noża trzeba zamoczyć w wodzie, by je opłukać, a potem wytrzeć papierowym ręcznikiem do sucha. Dzięki temu każdy kolejno odkrawany kawałek ciasta będzie miał ładne, czyste brzegi. Poza tym ciepłe ostrze lepiej poradzi sobie z warstwami tortu.
Inne przydatne wskazówki
-
Okrągły tort najłatwiej jest kroić w trójkątne kawałki, prostokątny w kwadratowe lub prostokątne.
-
Jeśli macie pokroić wysoki tort, najpierw podzielcie go na 3-4 prostokątne kawałki, a potem każdy z nich pokrójcie na porcje na desce do krojenia.
-
Jeśli chcecie pokroić tort bezowy, posmarujcie ostrze noża masłem lub olejem. Tłuszcz zapobiegnie kruszeniu się bezy.
-
Odkrojony kawałek ciasta należy przełożyć na talerzyk przy pomocy noża i specjalnej łopatki.
W naszym serwisie znajdziecie też przepis na tort Rafaello , a także na tort owocowy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: e-torty, e-tort