Tort owocowy siostry Anastazji. Przepyszny deser
Tort owocowy siostry Anastazji to pomysł na niezwykły deser, który swoim wyglądem i smakiem zachwyci całą rodzinę i wszystkich gości. Ciasto waniliowe, kakaowe, kokosowe i orzechowe przełożone jest masą budyniową wiśniową, brzoskwiniową i ananasową. Poznaj przepis na wyśmienity tort owocowy siostry Anastazji.
Tort owocowy to zawsze świetny pomysł na deser, zarówno na urodziny, ważniejsze uroczystości, święta, jak i pyszne ciasto w weekend dla najbliższych. Tort owocowy siostry Anastazji jest dość czasochłonny, jednak naprawdę warto go przygotować i sprawić rodzinie przepyszną niespodziankę.
Tort składa się z czterech blatów: waniliowego, kakaowego, kokosowego i orzechowego. Ciasta przekładane są masą budyniową z dodatkiem dodatkiem brzoskwiń i ananasów z puszki, a także z wiśniową galaretką. Tort jest bardzo kolorowy i bardzo owocowy.
Siostra Anastazja słynie z pysznych ciast- tu poznasz przepis na roladę z jabłkami, jest lekka i pyszna.
Przepis na tort owocowy siostry Anastazji
Składniki na biszkopt waniliowy (średnia tortownica):
100 g cukru
100 g mąki tortowej
opakowanie cukru wanilinowego
2-3 krople olejku waniliowego spożywczego
łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże jajka
Składniki na ciasto kakaowe:
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki mąki
3 duże jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto orzechowe:
250 g zmielonych orzechów włoskich
150 g cukru
szczypta soli
5 białek
po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto kokosowe:
250 g wiórek kokosowych
100 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
5 białek
szczypta soli
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
750 ml mleka
2 opakowania budyniu wanilinowego bez cukru
3 łyżki cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
kostka masła
galaretka wiśniowa
Dodatkowo:
puszka ananasów
puszka brzoskwiń
galaretka wiśniowa
Jak zrobić tort owocowy siostry Anastazji?
Przygotuj pierwsze ciasto: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj olejek, następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj łyżką.
Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra dół, piecz około 20- 25 minut, do suchego patyczka, ostudź.
Zrób drugie ciasto: przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem, następnie dodaj przesiane produkty, wymieszaj. Masę przełóż do blachę z papierem do pieczenia, również piec około 20-25 minut w 180 stopniach C, do suchego patyczka, ostudź.
Zrób ciasto orzechowe: mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Z białek i soli ubij sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier i orzechy. Wsyp przesiane produkty i przelej na blachę, piecz 15-20 minut w 180 stopniach.
Zrób ciasto kokosowe: białka ubij z solą na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy, mieszaj. Do masy wsyp wiórki kokosowe i przesianą z proszkiem mąkę, piecz 15-20 minut w 18- stopniach.
Zrób krem do przełożenia: galaretkę rozpuść w 120 ml wody, odstaw, żeby przestygła i zaczęła tężeć. W szklance zimnego mleka rozpuść budynie, resztę mleka zagotuj z cukrem, następnie dodaj budyń i gotuj, aż powstanie gęsty krem.
Gdy masa będzie już zimna, utrzyj ją razem z masłem, masę podziel na 4 części, do jednej dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj. Dwie połówki brzoskwiń i 2-3 plastry ananasa pokrój w drobną kostkę. Do jednej masy dodaj brzoskwinie, do drugiej ananasa, trzecia zostaje z galaretką, czwarta bez dodatków.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger Przełóż ciasto: na waniliowe ciasto wyłóż masę brzoskwiniową, następnie połóż ciasto orzechowe, przykryj masą ananasową. Dodaj ciasto kokosowe, przykryj masą wiśniową. Na górę wyłóż ciasto kakaowe, wysmaruj masą budyniową, udekoruj plastrami owoców. Ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny, żeby dobrze stężało.