Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tort bezowy Raffaello na komunię. Deser zachwyci wszystkich gości
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.05.2022 14:40

Tort bezowy Raffaello na komunię. Deser zachwyci wszystkich gości

Tort bezowy Raffaello na komunię. Deser zachwyci wszystkich gości
canva/studionobra

Szukasz pomysłu na prosty, ale widowiskowy i przede wszystkim pyszny tort na komunię? Przygotuj tort bezowy Raffaello. Ciasto przekładane jest kremem z białej czekolady i serka mascarpone i udekorowane kokosowymi pralinkami, wygląda przepięknie. Poznaj przepis na tort bezowy Raffaello na komunię.

Maj dla naszych dzieci jest wyjątkowym miesiącem, to właśnie teraz rozpoczyna się czas komunijny. Nie kupuj gotowego tortu, w prosty sposób upieczesz ciasto, które będzie wyglądać jak z najlepszej cukierni i będzie tak smaczne, że każdy będzie prosił o dokładkę.

Pamiętaj, że beza wymaga odpowiedniego studzenia, w przeciwnym razie popęka i się pokruszy. Nigdy nie wyjmuj blatów od razu po upieczeniu. Uchyl delikatnie drzwi i pozwól im studzić się wolno, to właśnie gwałtowna zmiana temperatury może zepsuć nam delikatne bezy.

Tort bezowy Raffaello na komunię

Składniki na blaty bezowe:

  • 6 białek

  • 300 g drobnego cukru

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • łyżeczka soku z cytryny

  • szczypta soli

Składniki na krem do przełożenia:

  • 250 g serka mascarpone

  • 250 ml śmietanki kremówki

  • pół tabliczki białej czekolady

  • opakowanie śmietan-fixu

  • 2 łyżki wiórków kokosowych

  • kulki Raffaello do dekoracji

Jak zrobić tort bezowy Raffaello na komunię?

Przygotuj bezy: białka ubij na sztywno z dodatkiem soli, następnie dodawaj stopniowo cukier i miksuj na wolnych obrotach, aż piana będzie błyszcząca. Do masy dodaj mąkę i sok z cytryny i ucieraj kolejną minutę.

Masę rozprowadź na dwóch blachach z papierem do pieczenia, uformuj okręgi i wstaw blachy do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika z opcją pieczenia góra- dół, piecz 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C, włącz termoobieg i piecz 1,5 godziny.

Po upieczeniu zostaw bezy w piekarniku, uchyl lekko drzwi, aby blaty powoli stygły. W tym czasie przygotuj krem: czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami śmietanki.

Gdy masa będzie jednolita, wlej resztę śmietany, wymieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Mascarpone przełóż do miski i ucieraj przez chwilę, następnie dodaj zimną masę, wsyp śmietan- fix i miksuj, aż krem będzie gęsty i puszysty.

Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj łyżką i wstaw do lodówki na godzinę. Na pierwszy blat bezowy wyłóż krem (zostaw odrobinę do dekoracji), następnie przykryj drugą bezą. Wierzch tortu udekoruj kuleczkami Raffaello.

Pralinki będą się dobrze trzymać, kiedy "przykleisz" je na odrobinę kremu. Ciasto wstaw do lodówki na 3 godziny, smacznego.

Przygotowywanie bezy

Źródło zdjęcia: canva/  Katerina Holmes Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com