Jak lepić pierogi, aby nie wypadał farsz w trakcie gotowania?
Pierogi są specjałem charakterystycznym dla naszej rodzimej kuchni. Niestety, czasami podczas ich gotowania zawiniątka potrafią się rozklejać. Farsz pływający w garnku jest jednym z najczarniejszych scenariuszy. Unikniemy go za sprawą prostej sztuczki z widelcem.
Z całą pewnością pierogi można uznać za kulinarny szlagier, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Każdy smakosz doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że niekiedy rozklejają się one w trakcie gotowania. Wystarczy sięgnąć po widelec, by pierogi wyszły idealnie.
Prosta sztuczka sprawi, że pierogi się nie rozkleją
Smakowite pierogi niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na ciasto od Magdy Gessler . Tym razem nasza uwaga skupi się na lepieniu pierogów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W każdym domu pierogi lepi się odrobinę inaczej. Oczywiście kluczowe jest przygotowanie odpowiednio kleistego ciasta . Jednak czasami jest to niewystarczające i podczas gotowania farsz wypływa na zewnątrz zawiniątek.
Okazuje się, że niepozorny widelec może być niezwykle pomocny w trakcie przygotowywania pierogów . Właśnie dzięki niemu możemy dobrze skleić oba brzegi ciasta. Wystarczy uformować pierogi i kilka razy docisnąć je widelcem na łączeniu.
Dodatkowe potraktowanie pierogów widelcem powinno nas uchronić przed przykrym widokiem, jakim jest farsz pływający w garnku z wodą . O czym jeszcze warto pamiętać podczas lepienia pierogów?
Pierogi wyjdą idealnie. Wystarczy pamiętać o prostych zasadach
Podczas przygotowywania pierogów warto pamiętać o tym, by nie umieszczać w nich zbyt dużej ilości farszu . W przeciwnym wypadku nasze zawiniątka mogą się rozlecieć, a cały trud włożony w przygotowania pójdzie na marne.
Istotne jest także to, by farsz wykładać na samym środku okręgu z ciasta. Przeważnie wystarcza jedna lub dwie łyżeczki nadzienia . Samo ciasto należy wyrabiać przynajmniej przez 20 minut. Dopiero wtedy zyska odpowiednią elastyczność.
Ciasto na pierogi warto również zalać gorącą wodą. Wtedy staje się ono bardziej miękkie, a same zawiniątka sklejają się znacznie łatwiej. Godny uwagi jest przepis na fantastyczne pieczone pierogi .
Canva / bh007
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Winiary