Smakosze.pl
Pierogi z piekarnika

Juan Cristobal Ramos, Getty Images

Przepis na pieczone pierogi z farszem z pieczarek i żółtego sera

30 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Przyzwyczailiśmy się, że pierogi jada się gotowane w wodzie, ewentualnie smażone na maśle. Okazuje się jednak, że bez problemu można przygotować je także w piekarniku. Ich pieczona wersja zachwyca chrupkością, a farsz nadaje im wyjątkowo intensywnego smak

Pierogi są jednym ze znaków rozpoznawalnych Polski. Potrawa ta jest tak popularna, że obcokrajowcy wymieniają ją wraz z kiełbasą czy żurkiem. Większość z nas nie spróbowała jednak nigdy pieczonych pierogów, które mogą wnieść powiew świeżości do kuchni. 

Jeśli uwielbiasz chrupiące jedzenie, poniższy przepis jest wręcz stworzony dla ciebie. Dzięki wysokiej temperaturze ciasto pierogowe staje się cienkie i chrupiące, a ukryty wewnątrz farsz zachowuje wilgotność. Dzięki użyciu pieczarek i sera jest wyjątkowo aromatyczny i smakuje praktycznie każdemu. 

Pierogi z piekarnika

Dużym atutem takich pierogów jest również prostota wykonania. Po zlepieniu wystarczy je jedynie wrzucić do piekarnika i wyciągnąć, gdy czas pieczenia się skończy. Kolejną pozytywną cechą jest fakt, że doskonale smakują zarówno na ciepło, zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia na zimno. 

Jeśli chcesz, nie ma przeszkód przed podaniem ich samodzielnie, z ewentualną odrobiną kwaśnej śmietany. Możesz się jednak pokusić o odrobinę urozmaicenia, poprzez dodanie do nich świeżo usmażonych skwarek, czy szklanki kwaśnego mleka. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jakie warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone pestycydami. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rzeżuchy.

Źródło: Elmik, Getty Images

Przepis na pieczone pierogi

Składniki: 

Ciasto: 

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 2 łyżki roztopionego masła

  • duża szczypta soli

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • około szklanki ciepłej wody

Nadzienie:

  • 6 dużych pieczarek

  • cebula

  • kawałek sera żółtego

  • sól

  • pieprz

Zacznij od przygotowania farszu, aby jego smaki mogły się przegryźć. Zetrzyj na tarce zarówno cebulę jak i pieczarki. Następnie podsmaż je na patelni do momentu, gdy nie będzie na niej żadnej wilgoci. Odstaw je do wystudzenia, dodaj ser, pieprz oraz sól i wymieszaj. 

Do miski wsyp przesianą mąkę, sól oraz cukier. Wbij do niej jajka, wlej płynne aczkolwiek ostudzone masło. Zacznij mieszać, stopniowo dodając wodę. Gdy ciasto będzie gładkie, odstaw je na godzinę pod przykryciem, aby odpoczęło. Po tym czasie wyjmij je na stolnicę obsypaną mąką i rozwałkuj. 

Wycinaj z ciasta okręgi, a na każdy z nich nakładaj łyżką farsz. Możesz udekorować je nasionami sezamu lub maku. Gdy wszystkie pierogi będą nafaszerowane, nagrzej piekarnik do 190 stopni i piecz je przez 25 minut. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >
Gołąbki

Przepisy

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Czytaj więcej >
Krokiety - Robert Makłowicz przedstawił nieziemski przepis

Przepisy

Makłowicz przedstawił ziemniaczane krokiety ze składnikiem niespodzianką. Absolutny ideał na świąteczny stół

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler, która nie ma sobie równych

Przepisy

Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową z wyjątkowym składnikiem

Czytaj więcej >