Szybka zupa kalafiorowa z młodymi ziemniakami
Nie da się ukryć, że zupa kalafiorowa potrafi przyprawić o autentyczny zachwyt nawet najbardziej wymagających smakoszy. Tym razem wzbogacimy ją o wędzoną paprykę, która nada specjałowi niepowtarzalnych walorów smakowych. Zupa będzie gotowa w 30 minut.
Zupa kalafiorowa jest jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby taki rarytas. Kultową zupę warto urozmaicić aromatyczną przyprawą. Mowa o wybornej wędzonej papryce.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ekspresowa zupa kalafiorowa z wędzoną papryką i młodymi ziemniakami
Smakowita zupa kalafiorowa sama w sobie uchodzi za jeden z klasyków, któremu nie sposób się oprzeć. Każdy przygotowuje ją w odrobinę inny sposób. Dziś sięgniemy po recepturę, w której zagoszczą młode ziemniaki i aromatyczna wędzona papryka.
Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyśmienitą zupę ogórkową. Tym razem przygotujemy kalafiorowy specjał, którego smak pozostaje na długo w pamięci. Przepyszna zupa jest prosta w przygotowaniu. Jakie składniki będą nam potrzebne?
kalafior
500 g młodych ziemniaków
marchew
cebula dymka ze szczypiorkiem
4 ząbki czosnku
5 g papryki wędzonej w proszku
15 g masła klarowanego
garść świeżego koperku
1,5 l bulionu
90 ml śmietany
sól
pieprz
kurkuma
Wyborna zupa kalafiorowa zachwyci domowników
Na początku kalafior pozbawiamy liści i wycinamy z niego głąb. Warzywo płuczemy w zimnej wodzie. Odcinamy wszystkie różyczki. Ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę, możemy ich nie obierać.
Marchew kroimy w plasterki. Cebulę dymkę siekamy razem ze szczypiorkiem i czosnkiem. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na tę bazę pod zupy.
Zupę wzbogacamy o przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień. Kalafiorową gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Gdy warzywa zmiękną, wywar wzbogacamy o masło.
Kilka łyżek gorącej zupy mieszamy ze śmietaną. Połączone składniki dodajemy do garnka. Zupę gotujemy jeszcze przez kilka minut. Najlepiej serwować ją na ciepło. Prośby o dokładkę są niemal pewne.
Canva / intek1
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zaskakującą wersja placków ziemniaczanych - od razu je pokochasz
Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia
Źródło: Ania Gotuje