Smakosze.pl
Zupa kalafiorowa z wędzoną papryką

Canva / iko636

Szybka zupa kalafiorowa z młodymi ziemniakami

10 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że zupa kalafiorowa potrafi przyprawić o autentyczny zachwyt nawet najbardziej wymagających smakoszy. Tym razem wzbogacimy ją o wędzoną paprykę, która nada specjałowi niepowtarzalnych walorów smakowych. Zupa będzie gotowa w 30 minut.

Zupa kalafiorowa jest jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby taki rarytas. Kultową zupę warto urozmaicić aromatyczną przyprawą. Mowa o wybornej wędzonej papryce.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ekspresowa zupa kalafiorowa z wędzoną papryką i młodymi ziemniakami

Smakowita zupa kalafiorowa sama w sobie uchodzi za jeden z klasyków, któremu nie sposób się oprzeć. Każdy przygotowuje ją w odrobinę inny sposób. Dziś sięgniemy po recepturę, w której zagoszczą młode ziemniaki i aromatyczna wędzona papryka.

Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyśmienitą zupę ogórkową. Tym razem przygotujemy kalafiorowy specjał, którego smak pozostaje na długo w pamięci. Przepyszna zupa jest prosta w przygotowaniu. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • kalafior

  • 500 g młodych ziemniaków

  • marchew

  • cebula dymka ze szczypiorkiem

  • 4 ząbki czosnku

  • 5 g papryki wędzonej w proszku

  • 15 g masła klarowanego

  • garść świeżego koperku

  • 1,5 l bulionu

  • 90 ml śmietany

  • sól

  • pieprz

  • kurkuma

Ogórki w zalewie gyros

Rewelacyjne ogórki w zalewie gyros

CZYTAJ DALEJ

Wyborna zupa kalafiorowa zachwyci domowników

Na początku kalafior pozbawiamy liści i wycinamy z niego głąb. Warzywo płuczemy w zimnej wodzie. Odcinamy wszystkie różyczki. Ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę, możemy ich nie obierać.

Marchew kroimy w plasterki. Cebulę dymkę siekamy razem ze szczypiorkiem i czosnkiem. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na tę bazę pod zupy.

Zupę wzbogacamy o przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień. Kalafiorową gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Gdy warzywa zmiękną, wywar wzbogacamy o masło.

Kilka łyżek gorącej zupy mieszamy ze śmietaną. Połączone składniki dodajemy do garnka. Zupę gotujemy jeszcze przez kilka minut. Najlepiej serwować ją na ciepło. Prośby o dokładkę są niemal pewne.

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Canva / intek1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

rolada śląska

Przepisy

Przepis na idealnie kruchą roladę śląską

Czytaj więcej >
jabłecznik

Przepisy

Obłędnie pyszny jabłecznik jak u babci

Czytaj więcej >
Bigos z dyni

Przepisy

Jesienny bigos z dyni - klasyka w nowym wydaniu

Czytaj więcej >
kokosanki na talerzu

Przepisy

Przepis na kokosanki jak za danych lat

Czytaj więcej >
konfitura ze śliwek

Przepisy

Konfitura śliwkowa z imbirem

Czytaj więcej >
patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >