Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić idealne kremowe i wyraziste puree?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 10.08.2021 02:00

Jak zrobić idealne kremowe i wyraziste puree?

Ziemniaki w formie wybornego puree
Canva / Michael Nesterov

Puree ziemniaczane można z pewnością uznać za jeden z najbardziej klasycznych dodatków obiadowych. Przeważnie specjał wzbogacamy o mleko. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by do ziemniaków dodać maślankę. Efekt jest zaskakująco pyszny.

Smakowite puree ziemniaczane niejednokrotnie potrafiło przyprawić nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu cieszy się ono tak ogromną popularnością. Okazuje się, że ziemniaki będą jeszcze bardziej zachwycające, jeśli połączymy je z maślanką.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kremowe i pyszne puree ziemniaczane

Bez wątpienia puree ziemniaczane zajmuje szczególne miejsce pośród dodatków obiadowych. Oprócz fantastycznego smaku do beztroskiego zajadania zachęca kremowa konsystencja. Nietrudno natknąć się na osoby, które regularnie sięgają po ziemniaki w takim wydaniu.

Jakiś czas temu na naszym portalu gościł przepis na tłuczone ziemniaki w niecodziennej odsłonie. Dziś wypróbujemy przepis na przepyszne puree, które wyróżnia się niecodziennymi walorami smakowymi. Wszystko za sprawą dodatku w postaci maślanki. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 kg ziemniaków

  • 15 g masła

  • 120 ml maślanki

  • 4 g soli

  • 2 g pieprzu

Ziemniaki jeszcze nigdy nie były tak pyszne

Na początku ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Bulwy umieszczamy w osolonym wrzątku. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak szybko ugotować ziemniaki. Kiedy warzywa zmiękną, odcedzamy je.

Ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy do nich masło, maślankę, sól oraz pieprz. Wszystko ubijamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Oczywiście ziemniaki możemy jeszcze wzbogacić o kilka innych dodatków, które pozytywnie wpłyną na ich smak.

Do puree warto dodać podsmażoną cebulkę i czosnek. Dzięki temu ziemniaki staną się jeszcze bardziej obłędnym frykasem. Dobrym pomysłem jest także doprawienie puree pieprzem ziołowym oraz wędzoną papryką. Nie można oczywiście zapomnieć również o siekanym szczypiorku.

Puree ziemniaczane w wyjątkowej odsłonie
Puree ziemniaczane w wyjątkowej odsłonie

Canva / bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Bycie fit jest bardzo git

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ziemniaki