Smakosze.pl
Ziemniaki w formie wybornego puree

Canva / Michael Nesterov

Jak zrobić idealne kremowe i wyraziste puree?

10 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Puree ziemniaczane można z pewnością uznać za jeden z najbardziej klasycznych dodatków obiadowych. Przeważnie specjał wzbogacamy o mleko. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by do ziemniaków dodać maślankę. Efekt jest zaskakująco pyszny.

Smakowite puree ziemniaczane niejednokrotnie potrafiło przyprawić nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu cieszy się ono tak ogromną popularnością. Okazuje się, że ziemniaki będą jeszcze bardziej zachwycające, jeśli połączymy je z maślanką.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kremowe i pyszne puree ziemniaczane

Bez wątpienia puree ziemniaczane zajmuje szczególne miejsce pośród dodatków obiadowych. Oprócz fantastycznego smaku do beztroskiego zajadania zachęca kremowa konsystencja. Nietrudno natknąć się na osoby, które regularnie sięgają po ziemniaki w takim wydaniu.

Jakiś czas temu na naszym portalu gościł przepis na tłuczone ziemniaki w niecodziennej odsłonie. Dziś wypróbujemy przepis na przepyszne puree, które wyróżnia się niecodziennymi walorami smakowymi. Wszystko za sprawą dodatku w postaci maślanki. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 kg ziemniaków

  • 15 g masła

  • 120 ml maślanki

  • 4 g soli

  • 2 g pieprzu

Szarlotka siostry Anastazja

Cudowna szarlotka według przepisu siostry Anastazji

CZYTAJ DALEJ

Ziemniaki jeszcze nigdy nie były tak pyszne

Na początku ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Bulwy umieszczamy w osolonym wrzątku. Niedawno wspominaliśmy o tym, jak szybko ugotować ziemniaki. Kiedy warzywa zmiękną, odcedzamy je.

Ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy do nich masło, maślankę, sól oraz pieprz. Wszystko ubijamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Oczywiście ziemniaki możemy jeszcze wzbogacić o kilka innych dodatków, które pozytywnie wpłyną na ich smak.

Do puree warto dodać podsmażoną cebulkę i czosnek. Dzięki temu ziemniaki staną się jeszcze bardziej obłędnym frykasem. Dobrym pomysłem jest także doprawienie puree pieprzem ziołowym oraz wędzoną papryką. Nie można oczywiście zapomnieć również o siekanym szczypiorku.

Puree ziemniaczane w wyjątkowej odsłonie

Puree ziemniaczane w wyjątkowej odsłonie

Canva / bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Bycie fit jest bardzo git

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczą

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

szarlotka ze śliwkami

Przepisy

Bajecznie pyszna szarlotka ze śliwkami

Czytaj więcej >
Chleb ze smalcem

Przepisy

Niezawodny przepis na smalec z fasoli

Czytaj więcej >

Przepisy

Racuchy z jabłkiem i dynią - idealny deser na jesień

Czytaj więcej >
Kotlety mielone z kurkami

Przepisy

Obłędnie pyszne kotlety mielone z kurkami

Czytaj więcej >
rosół

Przepisy

Rosół z wątróbką od Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
zupa ogórkowa z koperkiem

Przepisy

Jak zrobić aromatyczną zupę ogórkową?

Czytaj więcej >