Smakosze.pl
Szarlotka siostry Anastazja

ARTUR BARBAROWSKI/East News; Canva / kivoart

Cudowna szarlotka według przepisu siostry Anastazji

10 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Szarlotka jest jednym z najbardziej uwielbianych ciast. Obok takiego rarytasu nie sposób przejść obojętnie. Siostra Anastazja ponownie okazała się niezawodna. Szarlotka według jej przepisu powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Wszystko dzięki nieco zapomnianej kwaśnej śmietanie, która dodaje cudownego smaku.

Nie da się ukryć, że szarlotka jest wybornym ciastem, które cieszy się ogromną popularnością. W każdym domu przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Warto wypróbować przepis siostry Anastazji. Ciasto według jej receptury pozostaje na długo w pamięci.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszna szarlotka od siostry Anastazji

Smakowita szarlotka uchodzi za jedną z najlepszych propozycji deserowych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby ją z miłą chęcią. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na ekspresową odsłonę tego kultowego ciasta.

Tym razem sięgniemy po przepis, którym podzieliła się sama siostra Anastazja. Każdy powinien sobie z nim poradzić. Szarlotka w tej odsłonie momentalnie zniknie z talerzy. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 kg mąki

  • 2 kg jabłek

  • cukier waniliowy

  • 7 g proszku do pieczenia

  • 45 ml kwaśnej śmietany

  • 3 żółtka

  • 200 g cukru

  • 200 g masła

  • 5 g cynamonu

Gołąbki

Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?

CZYTAJ DALEJ

Wyborne ciasto, które zachwyci domowników

Na początku mąkę przesiewamy do miski. Masło siekamy i dodajemy je do naczynia. Całość wzbogacamy o żółtka zmiksowane z cukrem i śmietaną. Po wymieszaniu dodajemy również proszek co pieczenia.

Wyrabiamy ciasto. Warto robić to szybko i energicznie. Powinno z łatwością odchodzić od dłoni. Ciasto wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. W tym czasie jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych.

Owoce ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną połowę rozwałkowujemy. Wykładamy nią foremkę wysmarowaną masłem. Na cieście układamy masę jabłkową, którą wcześniej wzbogacamy o cukier waniliowy oraz cynamon.

Druga połowę ciasta ścieramy na tarce. Szarlotka jest już prawie gotowa. Wystarczy wstawić ją na około 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Godny uwagi jest także przepis na pączki od siostry Anastazji.

Szarlotka

Szarlotka

Canva / kivoart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >