Cudowna szarlotka według przepisu siostry Anastazji
Szarlotka jest jednym z najbardziej uwielbianych ciast. Obok takiego rarytasu nie sposób przejść obojętnie. Siostra Anastazja ponownie okazała się niezawodna. Szarlotka według jej przepisu powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Wszystko dzięki nieco zapomnianej kwaśnej śmietanie, która dodaje cudownego smaku.
Nie da się ukryć, że szarlotka jest wybornym ciastem, które cieszy się ogromną popularnością. W każdym domu przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Warto wypróbować przepis siostry Anastazji. Ciasto według jej receptury pozostaje na długo w pamięci.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepyszna szarlotka od siostry Anastazji
Smakowita szarlotka uchodzi za jedną z najlepszych propozycji deserowych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy spałaszowaliby ją z miłą chęcią. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na ekspresową odsłonę tego kultowego ciasta.
Tym razem sięgniemy po przepis, którym podzieliła się sama siostra Anastazja. Każdy powinien sobie z nim poradzić. Szarlotka w tej odsłonie momentalnie zniknie z talerzy. Jakie składniki będą nam potrzebne?
1 kg mąki
2 kg jabłek
cukier waniliowy
7 g proszku do pieczenia
45 ml kwaśnej śmietany
3 żółtka
200 g cukru
200 g masła
5 g cynamonu
Wyborne ciasto, które zachwyci domowników
Na początku mąkę przesiewamy do miski. Masło siekamy i dodajemy je do naczynia. Całość wzbogacamy o żółtka zmiksowane z cukrem i śmietaną. Po wymieszaniu dodajemy również proszek co pieczenia.
Wyrabiamy ciasto. Warto robić to szybko i energicznie. Powinno z łatwością odchodzić od dłoni. Ciasto wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. W tym czasie jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych.
Owoce ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną połowę rozwałkowujemy. Wykładamy nią foremkę wysmarowaną masłem. Na cieście układamy masę jabłkową, którą wcześniej wzbogacamy o cukier waniliowy oraz cynamon.
Druga połowę ciasta ścieramy na tarce. Szarlotka jest już prawie gotowa. Wystarczy wstawić ją na około 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Godny uwagi jest także przepis na pączki od siostry Anastazji.
Canva / kivoart
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zaskakującą wersja placków ziemniaczanych - od razu je pokochasz
Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia
Źródło: Smaker