Smakosze.pl
Ciasto na pierogi od Magdy Gessler

PIOTR LAMPKOWSKI/SE/EASTNEWS/East News; Canva / zi3000

Tradycyjne i niezawodne ciasto na pierogi według Magdy Gessler

7 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pierogi zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie przygotowują przepyszne zawiniątka. Okazuje się, że Magda Gessler nie akceptuje jednego często wykorzystywanego składnika. W ocenie restauratorki jajka sprawiają, że ciasto na pierogi wychodzi twarde.

Ciasto na pierogi jest jednym z najistotniejszych elementów tego dania. Magda Gessler jako mistrzyni kulinarnej sztuki doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Nie bez powodu przy każdej możliwej okazji podkreśla, by nie dodawać jajek do ciasta na pierogi.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ciasto na pierogi bez dodatku jajka

Magda Gessler bez wątpienia wie, jak odpowiednio przyrządzić niejeden kulinarny szlagier. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis restauratorki na faszerowanego kurczaka. Dziś przyjrzymy się jej recepturze na ciasto na pierogi.

Nie da się ukryć, że pierogi potrafią przyprawić o szczery zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. W tym kulinarnym szlagierze jedną z najważniejszych składowych jest oczywiście ciasto.

Wielu smakoszy przygotowuje ciasto na pierogi z mąki, wody i jajka. Magda Gessler zaleca wykluczenie z przepisu ostatniego składnika. Restauratorka wprost stwierdza, że jajko sprawia, iż ciasto robi się twarde. Jakie proporcje składników będą nam potrzebne do przygotowania bazy pod pierogi?

Projekt bez tytułu - 2021-08-07T155424.439

Niezwykły przepis Roberta Makłowicza na pyszne gołąbki

CZYTAJ DALEJ
  • 500 g mąki pszennej

  • 125 ml ciepłej wody

  • sól

Jak Magda Gessler robi ciasto na pierogi?


Na początku mąkę z solą przesiewamy przez sitko. Następnie wzbogacamy ją o część ciepłej wody. Całość starannie mieszamy. Stopniowo dodajemy coraz więcej wody. Składniki najlepiej zagniatać przy użyciu dłoni.

Ciasto na pierogi ugniatamy do momentu, aż uzyska ono jednolitą i plastyczną konsystencję. Dzielimy je na cztery części. Rozwałkowujemy z nich placki o grubości kilku milimetrów. Następnie wycinamy z nich okręgi, na które wykładamy farsz.

Pierogi zalepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku. Jak widać, przepis Magdy Gessler na ciasto na pierogi jest bardzo prosty. Każdy powinien sobie z nim poradzić. Godna uwagi jest także receptura restauratorki na zupę pomidorową.

Ciasto na pierogi od Magdy Gessler

Ciasto na pierogi od Magdy Gessler

Canva / zi3000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet Gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >