Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tradycyjne i niezawodne ciasto na pierogi według Magdy Gessler
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 07.08.2021 02:00

Tradycyjne i niezawodne ciasto na pierogi według Magdy Gessler

Ciasto na pierogi od Magdy Gessler
PIOTR LAMPKOWSKI/SE/EASTNEWS/East News; Canva / zi3000

Pierogi zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie przygotowują przepyszne zawiniątka. Okazuje się, że Magda Gessler nie akceptuje jednego często wykorzystywanego składnika. W ocenie restauratorki jajka sprawiają, że ciasto na pierogi wychodzi twarde.

Ciasto na pierogi jest jednym z najistotniejszych elementów tego dania. Magda Gessler jako mistrzyni kulinarnej sztuki doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Nie bez powodu przy każdej możliwej okazji podkreśla, by nie dodawać jajek do ciasta na pierogi.

Ciasto na pierogi bez dodatku jajka

Magda Gessler bez wątpienia wie, jak odpowiednio przyrządzić niejeden kulinarny szlagier. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis restauratorki na faszerowanego kurczaka. Dziś przyjrzymy się jej recepturze na ciasto na pierogi.

Nie da się ukryć, że pierogi potrafią przyprawić o szczery zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. W tym kulinarnym szlagierze jedną z najważniejszych składowych jest oczywiście ciasto.

Wielu smakoszy przygotowuje ciasto na pierogi z mąki, wody i jajka. Magda Gessler zaleca wykluczenie z przepisu ostatniego składnika. Restauratorka wprost stwierdza, że jajko sprawia, iż ciasto robi się twarde. Jakie proporcje składników będą nam potrzebne do przygotowania bazy pod pierogi?

  • 500 g mąki pszennej

  • 125 ml ciepłej wody

  • sól

Jak Magda Gessler robi ciasto na pierogi?

Na początku mąkę z solą przesiewamy przez sitko. Następnie wzbogacamy ją o część ciepłej wody. Całość starannie mieszamy. Stopniowo dodajemy coraz więcej wody. Składniki najlepiej zagniatać przy użyciu dłoni.

Ciasto na pierogi ugniatamy do momentu, aż uzyska ono jednolitą i plastyczną konsystencję. Dzielimy je na cztery części. Rozwałkowujemy z nich placki o grubości kilku milimetrów. Następnie wycinamy z nich okręgi, na które wykładamy farsz.

Pierogi zalepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku. Jak widać, przepis Magdy Gessler na ciasto na pierogi jest bardzo prosty. Każdy powinien sobie z nim poradzić. Godna uwagi jest także receptura restauratorki na zupę pomidorową.

Ciasto na pierogi od Magdy Gessler
Ciasto na pierogi od Magdy Gessler

Canva / zi3000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet Gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram