Jak marynować kurczaka na grilla? Najwięksi mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 zasadzie
Jeżeli zastanawialiście się jak marynować kurczaka na grilla, mamy dla was prosty i niezawodny sposób, który spodoba się całej rodzinie. Lekka jogurtowa kompozycja z wyrazistymi przyprawami sprawi, że mięso będzie soczyste i przyjemne w smaku. Warto spróbować.
Jest wiele sposobów, by zamarynować kurczaka. Nasza propozycja opiera się o składniki, które z pewnością macie w kuchni, a które razem smakują wybornie. Bazą do marynaty będzie jogurt grecki, czyli lekki i zdrowy nabiał, po który warto sięgać. Spróbujecie?
Jak marynować kurczaka? Znamy prosty przepis
By zrobić smakowitego kurczaka marynowanego, wystarczy kilka podstawowych produktów oraz grill lub piekarnik czy patelnia do tego typu smażenia. Oczywiście polecamy opcję pierwszą i spotkanie przy stole z bliskimi.
Przepis na kurczaka marynowanego w jogurcie
Składniki:
-
4 piersi z kurczaka, każda o masie ok. 400 g
-
2/3 szklanki jogurtu greckiego
-
2 cytryny
-
8 ząbków czosnku
-
4 łyżki oregano
-
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
-
2 płaskie łyżeczki soli
Przygotowanie marynowanego kurczaka:
Oliwę z oliwek wlewamy do większej miski. Cytryny myjemy, ścieramy z nich skórkę i dodajemy ją do naczynia z oliwą. Następnie z owocu wyciskamy sok i również łączymy go z zawartością miski.
Wsypujemy przyprawy w proszku i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość starannie mieszamy, po czym dzielimy uzyskana marynatę na dwie części. Jedna z nich posłuży do smarowania mięsa podczas grillowania.
Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Marynowanego kurczaka grillujemy około 20 minut na dobrze rozgrzanym ruszcie. Obracamy kawałki mięsa od czasu do czasu i podlewamy je odłożoną na bok marynatą. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Po sprawdzone przepisy na rarytasy z grilla zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować soczystą i aromatyczną karkówkę . Będzie idealna z surówką i grillowanymi ziemniakami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na tani obiad jednogarnkowy od Tomasza Strzelczyka. Pyszny makaron z kurczakiem i serem
-
Jak usmażyć rybę, żeby nie miała nieprzyjemnego zapachu? Wyjaśniamy krok po kroku
Źródło: kolorowegarnki