Czy kiełbasę na grilla trzeba nacinać? Odpowiedź nie jest taka oczywista, mało kto zdaje sobie sprawę
Czy kiełbasę na grilla trzeba nacinać? Wielu smakoszy jest przekonanych, że jest to konieczne. Tymczasem odpowiedź na to pytanie nie jest wcale taka oczywista. Wyjaśniamy, jak przygotować popularny grillowy rarytas.
Wiele osób, przed usmażeniem kiełbasy na grillu nacina ją. Okazuje się jednak, że i bez tego rarytas się uda. Na co zatem się zdecydować? Na nasz wybór mogą wpłynąć preferencje smakowe.
Czy kiełbasę na grilla trzeba nacinać? Niekoniecznie
Są osoby, które uważają, że wyrób należy grillować w całości. Taka kiełbaska co prawda może samoistnie pękać, ale brak nacinania to gwarancja smaku. Tłuszcz zawarty wewnątrz produktu nią ma szans, by się uwolnić. Po upieczeniu smakołyk będzie zatem soczysty i aromatyczny.
Jakiekolwiek przerwanie struktury — czy to spowodowane intencyjnym rozcięciem, czy też pęknięciem niesie ze sobą ryzyku zbyt mocnego wypieczenia. Pozbawione soków kiełbaski będą suche i niezbyt apetyczne. Do smażenia ponacinanych wyrobów trzeba więc podejść z wyjątkową starannością.
Jak nacinać kiełbasę, jeśli się na to zdecydujemy?
Jeśli nie chcemy, aby nasza kiełbasa była bardzo tłusta, dobrym pomysłem jest ponacinanie jej w szachownicę. Paseczki powinny być rozmieszczone gęsto — wtedy będziemy mieli pewność, że zawarty w mięsnym wyrobie tłuszcz znajdzie drogę na zewnątrz.
Osoby preferujące bardziej bogaty w smaki rarytas, mogą zdecydować się na nacinanie go w skośne paski. W obu przypadkach nacięcia nie mogą być zbyt głębokie. W przeciwnym wypadku wyrób rozpadnie się. Pamiętajmy też, by grillować go na tacce. Ściekający na węgiel tłuszcz z czasem zamieni się w szkodliwe substancje lotne, których lepiej nie wdychać.
Po pomysły na smakowite dania z grilla zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie sprawdzony sposób na wyborne szaszłyki z kurczaka. Ten natomiast zawiera recepturę na soczystą grillowaną karkówkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na tani obiad jednogarnkowy od Tomasza Strzelczyka. Pyszny makaron z kurczakiem i serem
Cudownie puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą idealnie za każdym razem
Najlepszy przepis na jajecznicę z kurkami. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Źródło: dobrowolscy, mamadu