Idealnie soczysta karkówka z grilla. Sekretem smaku jest prosta marynata
Hitem dzisiejszego grilla z pewnością będzie idealnie soczysta karkówka. Sekretem jej smaku jest prosta marynata. Przygotujecie ją z niewyszukanych składników, które z pewnością znajdziecie w kuchni. Wymieszajcie kilka przypraw i sosów, posmarujcie nimi mięso, odstawcie na jakiś czas, a potem upieczcie na grillu. Ten smak długo zostanie wam w pamięci.
Karkówka jest kawałkiem wieprzowiny poprzerastanym tłuszczem. I dzięki temu tłuszczykowi doskonale nadaje się zwłaszcza do pieczenia. Zachowuje bowiem soczystość i wyśmienity smak. Oczywiście można je podkręcić odpowiednimi dodatkami. My proponujemy wcześniej zamarynować mięso.
Marynatę do karkówki przygotujemy dziś z prostych składników: musztardy, keczupu, czosnku oraz kilku ziół i przypraw. Wymieszajcie je, a potem posmarujcie marynatą plastry mięsa i odstawcie je w chłodne miejsce. Czas marynowania może wynosić od kilku godzin nawet do dwóch dób. Im dłużej mięso leży w marynacie, tym będzie bardziej kruche, soczyste i smaczniejsze.
Przepis na soczystą karkówkę z grilla
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki ostrej musztardy
2-3 łyżki pikantnego keczupu
5-6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej i ostrej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie marynowanej karkówki na grill
Karkówkę opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój ją w plastry o grubości ok. 1 cm. Jeśli chcesz, możesz je lekko rozbić kuchennym młotkiem.
Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę do miseczki. Dodaj do niego musztardę, keczup, oliwę, sól pieprz, paprykę i suszone zioła. Wymieszaj.
Przygotowaną marynatą posmaruj z obu stron każdy plaster mięsa. Mięso włóż do zamykanego pojemnika i wstaw na 12-24 godziny do lodówki.
Karkówkę wyjmij z lodówki na godzinę przed grillowaniem. Kładź ją na rozgrzany ruszt grilla i piecz po kilka minut z każdej strony. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na karkówkę po milicku, a także na karkówkę w marynacie z miodu i musztardy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy? Mamy najlepszy patent
Zaskakujący przepis na kiszoną kalarepę. Zdetronizuje ogórki i cukinię
Zapomnij o makaronie i ziemniakach. Inny dodatek do rosołu wzniesie jego smak na wyżyny
Źródło: blogzapetytem