Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealnie soczysta karkówka z grilla. Sekretem smaku jest prosta marynata
Renata Materlińska
Renata Materlińska 19.06.2022 13:05

Idealnie soczysta karkówka z grilla. Sekretem smaku jest prosta marynata

karkówka
canva/Sebalos

Hitem dzisiejszego grilla z pewnością będzie idealnie soczysta karkówka. Sekretem jej smaku jest prosta marynata. Przygotujecie ją z niewyszukanych składników, które z pewnością znajdziecie w kuchni. Wymieszajcie kilka przypraw i sosów, posmarujcie nimi mięso, odstawcie na jakiś czas, a potem upieczcie na grillu. Ten smak długo zostanie wam w pamięci.

Karkówka jest kawałkiem wieprzowiny poprzerastanym tłuszczem. I dzięki temu tłuszczykowi doskonale nadaje się zwłaszcza do pieczenia. Zachowuje bowiem soczystość i wyśmienity smak. Oczywiście można je podkręcić odpowiednimi dodatkami. My proponujemy wcześniej zamarynować mięso.

Marynatę do karkówki przygotujemy dziś z prostych składników: musztardy, keczupu, czosnku oraz kilku ziół i przypraw. Wymieszajcie je, a potem posmarujcie marynatą plastry mięsa i odstawcie je w chłodne miejsce. Czas marynowania może wynosić od kilku godzin nawet do dwóch dób. Im dłużej mięso leży w marynacie, tym będzie bardziej kruche, soczyste i smaczniejsze.

Przepis na soczystą karkówkę z grilla

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki ostrej musztardy

  • 2-3 łyżki pikantnego keczupu

  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej i ostrej

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie marynowanej karkówki na grill

Karkówkę opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój ją w plastry o grubości ok. 1 cm. Jeśli chcesz, możesz je lekko rozbić kuchennym młotkiem.

Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę do miseczki. Dodaj do niego musztardę, keczup, oliwę, sól pieprz, paprykę i suszone zioła. Wymieszaj.

Przygotowaną marynatą posmaruj z obu stron każdy plaster mięsa. Mięso włóż do zamykanego pojemnika i wstaw na 12-24 godziny do lodówki.

Karkówkę wyjmij z lodówki na godzinę przed grillowaniem. Kładź ją na rozgrzany ruszt grilla i piecz po kilka minut z każdej strony. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na karkówkę po milicku, a także na karkówkę w marynacie z miodu i musztardy.

karkówka z grilla
canva/stockfotocz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: blogzapetytem