Smakosze.pl Porady Jak mrozić bigos i kapustę z grochem?
canva/ankub

Jak mrozić bigos i kapustę z grochem?

27 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli po świętach został wam bigos lub kapusta z grochem nie zwlekajcie, tylko utrwalcie te potrawy, póki są świeże. Obie doskonale nadają się do mrożenia, bo po rozmrożeniu i odgrzaniu, smakują jak dopiero co przygotowane. Podpowiemy wam, jak powinno się mrozić bigos i kapustę z grochem. Mało kto zdaje sobie sprawę, że specjałów nie powinno się przechowywać dłużej niż 6 miesięcy.

Bigos gotujemy zwykle w większych ilościach. Tę potrawę lubią niemal wszyscy, nie może jej więc zabraknąć. Jednak w świątecznej obfitości łatwo przeliczyć się z możliwościami naszych żołądków. Nawet najsmaczniejszy bigos może się też zwyczajnie przejeść. Podobnie jest też z wigilijną kapustą z grochem.

Na szczęście mamy dla was dobrą wiadomość. Te potrawy lubią przemrożenie, więc doskonale nadają się do zamrożenia. Jeśli więc zostało wam po świętach trochę bigosu czy kapusty z grochem, nie wyrzucajcie ich, tylko zamroźcie. Będą jak znalazł, gdy najdzie was ochota na kapuściane smaki.

Jak mrozić bigos i kapustę z grochem?

Bigos lub kapustę z grochem przeznaczone do zamrożenia, przełóżcie do plastikowych pojemników na żywność lub do foliowych woreczków na mrożonki. Po szczelnym zamknięciu wstawcie do zamrażarki i zużyjcie w ciągu 6 miesięcy.

Nie mroźcie potraw w słoikach czy innych szklanych naczyniach. W czasie zamrażania zawarta w potrawach woda zwiększa swoją objętość, co może doprowadzić do pęknięcia naczynia. Nie jest to więc bezpieczne.

Gdy będziecie mieć ochotę na zamrożony bigos, wyjmijcie go z zamrażarki i wstawcie na 24 godziny do lodówki. Rozmarzniętą potrawę przełóżcie do garnka, zagotujcie i gotujcie na małym ogniu jeszcze 5-10 minut.

Czy bigos i kapustę z grochem można pasteryzować?

Tak, bigos i kapusta z grochem nadają się również do pasteryzowania. Ta metoda sprawdzi się, gdy nie macie w zamrażarce zbyt dużo miejsca na przechowywanie potraw.

Bigos lub kapustę z grochem nałóżcie do wyparzonych, litrowych słoików. Słoiki szczelnie zamknijcie i pasteryzujcie w wodzie 20 minut, licząc od zagotowania się wody.

Słoiki z potrawą możecie też pasteryzować w piekarniku. Wstawcie je do zimnego piekarnika i nastawcie go na temperaturę 120 st. C. Gdy zostanie osiągnięta, trzymajcie słoiki w piekarniku jeszcze 30 minut.

W naszym serwisie znajdziecie też sposoby na utrwalenie innych, świątecznych potraw. Sprawdźcie, czy można mrozić smażonego karpia , a także dowiedzcie się jak mrozić pierogi .

kapusta z grochem
kapusta z grochem

Źródło zdjęcia: canva/joannawnuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: rodzice.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy