Jak najłatwiej obrać i oczyścić dynię? Wyjaśniamy krok po kroku
Dynia jest pysznym i zdrowym warzywem, z którego przygotujemy wiele dań, a także ciasta, desery i przetwory. Dynia ma zazwyczaj twardą skórę, przez co ciężko ją obrać i oczyścić. Na szczęście mamy skuteczne sposoby na ułatwienie sobie zadania. Jednym z nich jest upieczenie warzywa.
Sezon na dynię zaraz się rozpocznie, wykorzystaj go więc jak najlepiej i przygotuj wiele pysznych potraw, które będą totalnym hitem na Twoim stole. Poznaj sprawdzony sposób na pokrojenie i obranie dyni ze skóry. Miąższ będzie gotowy do dalszej obróbki w zaledwie 30 minut.
Nie wyrzucaj pestek z dyni, możesz je wysuszyć i mieć pyszny dodatek do zup kremów i sałatek. Pestki opłucz z resztek miąższu i dokładnie osusz. Następnie rozłóż je równomiernie na blasze. Piecz około godzinę w 80 st. C, ostudź i przełóż do szklanego pojemnika.
Jak najłatwiej obrać i oczyścić dynię?
-
Oczyszczanie dyni rozpocznij od jej umycia. Dzięki temu zanieczyszczenia z powierzchni nie dostaną się do wnętrza warzywa.
-
Teraz odkrój ogonek dyni i końcówkę z drugiej strony, a potem przekrój dynię na pół.
-
Przy pomocy łyżki usuń z dyni pestki. Możesz je opłukać, wysuszyć, a potem skubać.
-
Połówki dyni pokrój na mniejsze cząstki, by łatwiej było obierać je ze skórki. Możesz to zrobić przy pomocy zwykłego noża lub nożyka do obierania ziemniaków.
-
Jednak jeśli będziesz robić z dyni potrawę pieczoną, duszoną lub gotowaną, najlepszym sposobem na łatwe usunięcie jej skórki będzie upieczenie dyni. Kawałki dyni należy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i ewentualnie przyprawami i piec 20-30 minut w 180 st. C. Po wystygnięciu jest gotowa do obierania, a skórka bez problemu odejdzie od miąższu.
Najlepsze pomysły na wykorzystanie dyni
Z dyni przygotujesz naprawdę wiele wyśmienitych dań, deserów i przekąsek.
-
Zupa krem z dyni. Zupa krem to hit każdej jesieni, ugotujemy ją błyskawicznie. Zupa jest gęsta, kremowa i bardzo pożywna. Możemy ugotować ją z różnymi dodatkami. Osobiście polecam krem z dyni z przyprawą curry . Doskonale rozgrzewa w chłodne dni.
-
Dyniowe puree. Puree przygotujesz nie tylko z ziemniaków. Aksamitny i kremowy dodatek obiadowy podbije Twój stół w sezonie. Puree przygotuj do pieczonego i smażonego mięsa, będzie przepysznie.
-
Dynia marynowana, dżem, konfitura. Z dyni zrobisz również rewelacyjne przetwory na zimę. Marynowana w occie dynia jest świetnym dodatkiem do zimnej płyty. Dżem i konfitura są idealne do grzanek i pieczywa.
-
Ciasto. Z dyni zrobisz również wyśmienite ciasta. Polecam ciasto miodowe z dynią od Ewy Wachowicz . To smak zbliżającej się jesieni. Podane z filiżanką kawy smakuje wyśmienicie.
-
Sałatki. Sałatki z pieczoną dynią podbiją każdy stół. Do dyni dodaj ulubione warzywa, roszponkę, rukolę, oprósz pestkami dyni i polej delikatnym sosem. Sałatki to pomysł na lunch, podwieczorek i kolację.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Aromatyczne kotlety schabowe. Błyskawicznie znikają z talerzy
-
Jak zrobić puszysty mus kawowy? 1 czynność ma ogromne znaczenie
-
Babcia Kazia zdradza, jak zrobić doskonałe knedle ze śliwkami. Sekret tkwi w proporcjach
Źródło: wysmakowane