Zupa z dyni z curry. Najlepszy przepis
Zupa z dyni z curry to pomysł na zupę krem w orientalnej wersji. Zupa z dyni z mlekiem kokosowym, sokiem z pomarańczy i przyprawami indyjskiej kuchni to smaczne i aromatyczne połączenie. Zupa jest idealnym pomysłem na rozgrzewający i pożywny lunch lub obiad w chłodne, zimowe dni. Poznaj najlepszy przepis na zupę z dyni z curry.
Zupa krem z dyni to bardzo uniwersalne danie, które możesz przygotować na wiele sposobów. Moim zdaniem zupa inspirowana kuchnią indyjską jest zdecydowanie najlepszą wersją dania, jest niezwykle rozgrzewająca, aromatyczna i smakuje rewelacyjnie.
Dynia świetnie łączy się z orientalnymi przyprawami i mlekiem kokosowym. Curry, imbir, kurkuma nadają zupie fenomenalnego smaku, mleko kokosowe natomiast lekkiej słodyczy i aksamitności. Zupę doprawiam solą i pieprzem, jednak jeśli mam ochotę na pikantną wersję dania, dodaję również papryczkę chili lub pieprz cayene.
Zupę podaję z posiekaną kolendrą i świeżym pieczywem lub indyjskim chlebkiem naan. Danie smakuje równie dobrze z posiekaną natką pietruszki, grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi pestkami dyni lub słonecznika, sposób podania zależy wyłącznie od Twoich preferencji.
Przyprawa curry i dynia to rewelacyjne połączenie- tu poznasz przepis na pastę kanapkową z masłem orzechowym, curry i dynią. Jeśli masz ochotę na danie główne- w tym artykule sprawdzisz, jak zrobić wegańskie curry z dynią, soczewicą i papryką, jest proste i pyszne.
Najlepszy przepis na zupę z dyni z curry
Składniki na 3-4 porcje:
1,5 kg dyni
marchewka
3 ząbki czosnku
szalotka
400 ml mleka kokosowego
łyżka przyprawy curry
łyżeczka imbiru mielonego
szczypta kurkumy
sól, pieprz
łyżka masła
mała, soczysta pomarańcza
świeża kolendra lub natka pietruszki do podania
Dodatkowo:
prażone pestki dyni lub słonecznika, grzanki, pieczywo, chlebek naan (według uznania)
Jak zrobić zupę z dyni z curry?
Dynię obierz ze skóry, wyjmij pestki i miąższ, obraną dynię pokrój w kostkę. Pokrój również marchewkę, posiekaj czosnek i szalotkę. W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na maśle szalotkę i czosnek, dodaj dynię, marchewkę i smaż kilka minut na wolnym ogniu.
Do garnka wlej 3 szklanki wody i duś pod przykryciem przez około 40 minut, żeby dynia zmiękła, następnie wlej mleko kokosowe, sok z całej pomarańczy, imbir, curry, kurkumę i gotuj jeszcze kilka minut.
Źródło zdjęcia: canva/LiliGraphie Całość zblenduj na gęsty krem, dopraw do smaku solą, pieprzem, Zupę oprósz świeżą kolendrą lub natką pietruszki, podaj z pieczywem, pestkami dyni lub grzankami. Smacznego.