Jak najlepiej przechowywać jabłka? Garść najważniejszych porad
Przechowujesz jabłka w kuchni tak, jak na zdjęciu? Popełniasz błąd. Sprawdź, jak najlepiej przechowywać te owoce, by długo zachowały doskonałe walory. Dajemy wam garść najważniejszych porad, a najważniejsza z nich brzmi — trzymaj jabłka w chłodzie.
Jabłka należą do jednych z najpopularniejszych owoców na świecie, a Polska przoduje w ich produkcji. Świeże jabłka zbiera się latem i jesienią, a późne odmiany można jeść niemal do następnych zbiorów.
Choć jabłka uchodzą za trwałe i bardzo odporne owoce, w rzeczywistości wcale tak nie jest. By zachowały swoje walory w jak największym stopniu i nie psuły się, trzeba się z nimi delikatnie obchodzić. Sprawdź, jak powinno się przechowywać jabłka.
Jak należy przechowywać jabłka?
Często zdarza się, że kupione jabłka wkładamy do koszyka i pozostawiamy w kuchni. Po 2-3 dniach takiego przechowywania, może nie zauważymy różnicy w ich smaku i konsystencji. Jednak po tygodniu i dłużej, owoce te staną się miękkawe i mniej chrupiące. To dlatego, że jabłka nie lubią ciepłego i suchego powietrza. Jeśli kupujecie jabłka w większych ilościach, najlepiej wynieście je do chłodu. Może to być piwnica lub nieogrzewany garaż. Jabłka zachowują najlepsze walory w temperaturze 1-4 st. C i przy wilgotności powietrza ok. 90 proc. Odpowiednią wilgotność powietrza można zapewnić, wstawiając do pomieszczenia, w którym trzymamy jabłka pojemnik z wodą.
Ważne jest też, by owoce te miały dopływ świeżego powietrza. Dzięki temu w ich otoczeniu nie będzie nadmiernych ilości etylenu, który przyspiesza dojrzewanie jabłek i powoduje inne niekorzystne zmiany. Najlepiej więc przechowywać jabłka w pomieszczeniu z uchylonym oknem.
Inne ważne wskazówki
Jabłka przeznaczone do dłuższego przechowywania powinny być zdrowe, bez śladów pleśni i zgnilizny. Nie powinny też mieć uszkodzeń mechanicznych.
W czasie przechowywania, jabłka warto co jakiś czas przeglądać. Jeśli zauważycie, że któreś zaczęło się psuć, od razu je wyrzućcie. Inaczej w pomieszczeniu mogą rozwinąć się choroby przechowalnicze. Sprawdźcie też, jak przygotować pyszny jabłecznik , a także, jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami .
Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
-
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy
-
Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera
źródło: zielonyogrodek, castorama