Smakosze.pl
Klasyka z dzieciństwa czyli zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem. Prosty i tani deser

canva/ picalotta

Klasyka z dzieciństwa czyli zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem. Prosty i tani deser

16 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem jest świetnym daniem zarówno na obiad, jak i deser, kolację, czy podwieczorek. Danie jest sycące, aromatyczne i pełne smaku, a przygotujesz je błyskawicznie. Poznaj przepis na zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem, czyli klasykę dzieciństwa.

Ryż z jabłkami to danie, które wszyscy doskonale znamy z najmłodszych lat. Nasze mamy i babcie przygotowywały zapiekankę w prodiżu, dzisiaj możemy odtworzyć kultowe danie przy pomocy naczynia żaroodpornego i piekarnika.

gęsty sos

Jak zagęścić sos bez mąki? Najłatwiejsza metoda

CZYTAJ DALEJ

Aby ryż miał idealny smak, ugotuj go na mleku z dodatkiem masła, cukru i cukru wanilinowego. Będzie delikatny, słodki i doskonale połączy się z kwaśnymi jabłkami. Owoce przesmaż chwilę na suchej patelni z dodatkiem cynamonu. Wysoka temperatura uwolni niepowtarzalny aromat przyprawy.

Gotową zapiekankę możesz podać samodzielnie lub z kwaśną śmietaną z dodatkiem cukru, lub bitą śmietaną. Danie będzie wyglądać przepięknie, kiedy udekorujesz je dodatkowo pokrojonym w plasterki jabłkiem.

Pomysł na słodkie śniadanie rodem z PRL-u? Tu poznasz przepis na kaszę mannę z sokiem malinowym, dzieci będą zachwycone.

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

Składniki na 4 porcje:

  • szklanka sypkiego ryżu

  • 1 kg kwaśnych jabłek

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżki masła

  • 500 ml mleka

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 5 łyżek cukru

Jak zrobić zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem?

Mleko zagotuj z cukrem, masłem i cukrem wanilinowym, następnie wsyp ryż, szczyptę soli i gotuj przez około 20 minut, aż ryż wchłonie całe mleko, co jakiś czas przemieszaj całość.

Jabłka obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, następnie odciśnij z nadmiaru soku i przesmaż z łyżeczką cynamonu, odstaw. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, przełóż pół porcji ugotowanego w mleku ryżu, następnie dodaj jabłka i przykryj ryżem.

Całość oprósz resztą cynamonu, przykryj naczynie. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 25 minut, smacznego.

Zapiekanka z ryżu, jabłek i cynamonu

Źródło zdjęcia: canva/ leaf

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.pl

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Przepisy

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

Czytaj więcej >
Lepsze niż kotlety mielone

Przepisy

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Czytaj więcej >
Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >