Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Klasyka z dzieciństwa czyli zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem. Prosty i tani deser
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.05.2022 20:10

Klasyka z dzieciństwa czyli zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem. Prosty i tani deser

Klasyka z dzieciństwa czyli zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem. Prosty i tani deser
canva/ picalotta

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem jest świetnym daniem zarówno na obiad, jak i deser, kolację, czy podwieczorek. Danie jest sycące, aromatyczne i pełne smaku, a przygotujesz je błyskawicznie. Poznaj przepis na zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem, czyli klasykę dzieciństwa.

Ryż z jabłkami to danie, które wszyscy doskonale znamy z najmłodszych lat. Nasze mamy i babcie przygotowywały zapiekankę w prodiżu, dzisiaj możemy odtworzyć kultowe danie przy pomocy naczynia żaroodpornego i piekarnika.

Aby ryż miał idealny smak, ugotuj go na mleku z dodatkiem masła, cukru i cukru wanilinowego. Będzie delikatny, słodki i doskonale połączy się z kwaśnymi jabłkami. Owoce przesmaż chwilę na suchej patelni z dodatkiem cynamonu. Wysoka temperatura uwolni niepowtarzalny aromat przyprawy.

Gotową zapiekankę możesz podać samodzielnie lub z kwaśną śmietaną z dodatkiem cukru, lub bitą śmietaną. Danie będzie wyglądać przepięknie, kiedy udekorujesz je dodatkowo pokrojonym w plasterki jabłkiem.

Pomysł na słodkie śniadanie rodem z PRL-u? Tu poznasz przepis na kaszę mannę z sokiem malinowym, dzieci będą zachwycone.

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

Składniki na 4 porcje:

  • szklanka sypkiego ryżu

  • 1 kg kwaśnych jabłek

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżki masła

  • 500 ml mleka

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 5 łyżek cukru

Jak zrobić zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem?

Mleko zagotuj z cukrem, masłem i cukrem wanilinowym, następnie wsyp ryż, szczyptę soli i gotuj przez około 20 minut, aż ryż wchłonie całe mleko, co jakiś czas przemieszaj całość.

Jabłka obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, następnie odciśnij z nadmiaru soku i przesmaż z łyżeczką cynamonu, odstaw. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, przełóż pół porcji ugotowanego w mleku ryżu, następnie dodaj jabłka i przykryj ryżem.

Całość oprósz resztą cynamonu, przykryj naczynie. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 25 minut, smacznego.

Zapiekanka z ryżu, jabłek i cynamonu

Źródło zdjęcia: canva/ leaf

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.pl