Smakosze.pl
Klasyka z dzieciństwa czyli zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem. Prosty i tani deser

canva/ picalotta

Klasyka z dzieciństwa czyli zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem. Prosty i tani deser

16 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem jest świetnym daniem zarówno na obiad, jak i deser, kolację, czy podwieczorek. Danie jest sycące, aromatyczne i pełne smaku, a przygotujesz je błyskawicznie. Poznaj przepis na zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem, czyli klasykę dzieciństwa.

Ryż z jabłkami to danie, które wszyscy doskonale znamy z najmłodszych lat. Nasze mamy i babcie przygotowywały zapiekankę w prodiżu, dzisiaj możemy odtworzyć kultowe danie przy pomocy naczynia żaroodpornego i piekarnika.

gęsty sos

Jak zagęścić sos bez mąki? Najłatwiejsza metoda

CZYTAJ DALEJ

Aby ryż miał idealny smak, ugotuj go na mleku z dodatkiem masła, cukru i cukru wanilinowego. Będzie delikatny, słodki i doskonale połączy się z kwaśnymi jabłkami. Owoce przesmaż chwilę na suchej patelni z dodatkiem cynamonu. Wysoka temperatura uwolni niepowtarzalny aromat przyprawy.

Gotową zapiekankę możesz podać samodzielnie lub z kwaśną śmietaną z dodatkiem cukru, lub bitą śmietaną. Danie będzie wyglądać przepięknie, kiedy udekorujesz je dodatkowo pokrojonym w plasterki jabłkiem.

Pomysł na słodkie śniadanie rodem z PRL-u? Tu poznasz przepis na kaszę mannę z sokiem malinowym, dzieci będą zachwycone.

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

Składniki na 4 porcje:

  • szklanka sypkiego ryżu

  • 1 kg kwaśnych jabłek

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżki masła

  • 500 ml mleka

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 5 łyżek cukru

Jak zrobić zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem?

Mleko zagotuj z cukrem, masłem i cukrem wanilinowym, następnie wsyp ryż, szczyptę soli i gotuj przez około 20 minut, aż ryż wchłonie całe mleko, co jakiś czas przemieszaj całość.

Jabłka obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, następnie odciśnij z nadmiaru soku i przesmaż z łyżeczką cynamonu, odstaw. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, przełóż pół porcji ugotowanego w mleku ryżu, następnie dodaj jabłka i przykryj ryżem.

Całość oprósz resztą cynamonu, przykryj naczynie. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 25 minut, smacznego.

Zapiekanka z ryżu, jabłek i cynamonu

Źródło zdjęcia: canva/ leaf

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >