Klasyka z dzieciństwa czyli zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem. Prosty i tani deser
Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem jest świetnym daniem zarówno na obiad, jak i deser, kolację, czy podwieczorek. Danie jest sycące, aromatyczne i pełne smaku, a przygotujesz je błyskawicznie. Poznaj przepis na zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem, czyli klasykę dzieciństwa.
Ryż z jabłkami to danie, które wszyscy doskonale znamy z najmłodszych lat. Nasze mamy i babcie przygotowywały zapiekankę w prodiżu, dzisiaj możemy odtworzyć kultowe danie przy pomocy naczynia żaroodpornego i piekarnika.
Aby ryż miał idealny smak, ugotuj go na mleku z dodatkiem masła, cukru i cukru wanilinowego. Będzie delikatny, słodki i doskonale połączy się z kwaśnymi jabłkami. Owoce przesmaż chwilę na suchej patelni z dodatkiem cynamonu. Wysoka temperatura uwolni niepowtarzalny aromat przyprawy.
Gotową zapiekankę możesz podać samodzielnie lub z kwaśną śmietaną z dodatkiem cukru, lub bitą śmietaną. Danie będzie wyglądać przepięknie, kiedy udekorujesz je dodatkowo pokrojonym w plasterki jabłkiem.
Pomysł na słodkie śniadanie rodem z PRL-u? Tu poznasz przepis na kaszę mannę z sokiem malinowym, dzieci będą zachwycone.
Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem
Składniki na 4 porcje:
szklanka sypkiego ryżu
1 kg kwaśnych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki masła
500 ml mleka
opakowanie cukru wanilinowego
5 łyżek cukru
Jak zrobić zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem?
Mleko zagotuj z cukrem, masłem i cukrem wanilinowym, następnie wsyp ryż, szczyptę soli i gotuj przez około 20 minut, aż ryż wchłonie całe mleko, co jakiś czas przemieszaj całość.
Jabłka obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, następnie odciśnij z nadmiaru soku i przesmaż z łyżeczką cynamonu, odstaw. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, przełóż pół porcji ugotowanego w mleku ryżu, następnie dodaj jabłka i przykryj ryżem.
Całość oprósz resztą cynamonu, przykryj naczynie. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 25 minut, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ leaf
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory? Pyszny dodatek do sałatek
Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie. Alternatywa dla klasyki
Źródło: kwestiasmaku.pl