Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealny w każdym kawałku jabłecznik babci Helenki. Proste i szybkie ciasto
Renata Materlińska
Renata Materlińska 10.04.2022 14:11

Idealny w każdym kawałku jabłecznik babci Helenki. Proste i szybkie ciasto

jabłecznik
canva/pjohnson1

Poznajcie przepis na idealny w każdym kawałku jabłecznik babci Helenki. Ten prosty i szybki wypiek nie ma sobie równych. Stanowi doskonałe połączenie kruchego ciasta i wilgotnych, słodko-kwaśnych jabłek. Nie zawiera żadnych zbędnych dodatków, a jest pełne smaku.

Na ciasto z jabłkami najlepiej jest przeznaczyć winne, kwaskowe jabłka. Te po upieczeniu są niezwykle smaczne i doskonale przełamują słodycz ciasta. Mogą być to jabłka odmiany Szara Reneta, Antonówka czy Boskoop. Nie polecamy słodkich, typowo deserowych jabłek. Te po obróbce kulinarnej mają mdły, zbyt słodki smak.

Idealny w każdym kawałku jabłecznik babci Helenki

Składniki:

  • ok. 60 dag mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 25 dag masła

  • 3 jajka

  • 20 dag cukru

  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

na masę jabłkową:

  • 2 kg winnych jabłek

  • pół cytryny

  • ok. 15 dag cukru

  • cynamon

  • 3 łyżki tartej bułki

Przygotowanie jabłecznika

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj do niej szczyptę soli i kawałki zimnego masła, całość posiekaj nożem, a potem rozkrusz w palcach.

Do rozkruszonych składników dodaj jajka, cukier i śmietanę. Wymieszaj dłonią, a potem zagnieć kruche ciasto. Podziel je na dwie równe części, każdą zawiń w folię, włóż do lodówki.

Jabłka umyj, obierz, pokój w kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, dopraw cukrem i cynamonem, wymieszaj z 2 łyżkami tartej bułki.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, a potem jedną częścią rozwałkowanego ciasta. Ponakłuwaj widelcem, piecz 10 minut.

Po tym czasie ciasto posyp tartą bułką, wyłóż na nie jabłka, wyrównaj. Przykryj drugim, rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Piecz ok. 50 minut w 180 st. C.

Poznaj też przepis na szarlotkę Magdy Gessler, a także na szarlotkę bez pieczenia z dodatkiem budyniu.

obieranie jabłek
obiernie jabłek

Źródło zdjęcia: canva/Pixavril

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram