Jak najszybciej pozbyć się muszek owocówek z kuchni? Najprostsza metoda
Rusza sezon na owoce, a wraz z nim w naszych kuchniach pojawia się coraz więcej małych muszek. Dlatego podpowiemy wam, jak najszybciej pozbyć się muszek owocówek z kuchni. Wystarczy zastawić na nie prostą pułapkę obok miski z owocami. W ten sposób szybko pozbędziecie się uciążliwych owadów.
Muszki owocówki są popularnym, kuchennym intruzem. Najczęściej nawiedzają nas latem, gdy na blacie stoją owoce, które łatwo psują się pod wpływem ciepła. Muszki wlatują do domu przez okno, zwabione zapachem drożdży i octu owocowego. Ocet stanowi dla nich naturalne pożywienie i miejsce do składania jaj.
Owady te są nie tyle groźne, ile męczące i drażniące. Choć mogą też przenosić zanieczyszczenia i drobnoustroje. Mają 2-3 mm długości i żyją bardzo krótko. Niestety namnażają się w szybkim tempie, więc z kilku muszek po paru dniach możemy mieć pokaźną chmarę. Jak się ich pozbyć?
Jak pozbyć się z kuchni muszek owocówek?
Najłatwiejszym, najskuteczniejszym i najtańszym sposobem na pozbycie się muszek owocówek są własnoręcznie wykonane pułapki.
Do miski wystarczy włożyć pokrojone owoce, np. jabłka, gruszki lub ich skórki. Miskę zakryć folią spożywczą, tak by nie było z boku żadnych szczelin. Potem za pomocą wykałaczki należy zrobić w folii małe dziurki. Owady wejdą przez nie do środka, ale nie będą mogły z pułapki wyjść.
Innym pomysłem na prostą pułapkę jest wlanie do słoika octu jabłkowego lub soku i płynu do mycia naczyń. Płynów nie należy mieszać. Słoik wystarczy postawić na kuchennym blacie, a płyn zwabi do środka muszki. Całość najlepiej jest wylać do toalety.
Inne sposoby na muszki owocówki
Muszki owocówki możesz też spróbować wciągnąć odkurzaczem lub pokonać je włączoną suszarką do włosów.
Warto też zapalić świecę zapachową, o aromacie lawendy lub mentolu. Tych zapachów muszki nie lubią, więc może chociaż w pewnym stopniu uda się je odstraszyć.
Oczywiście możecie zaopatrzyć się w profesjonalne lepy, pułapki i areozole. Pamiętajcie jednak, że te ostatnio zawierają dość silnie pachnące i nieobojętne dla naszego zdrowia substancje chemiczne.
W naszym serwisie znajdziecie również wskazówki, jak pozbyć się moli spożywczych. Dowiecie się też, dlaczego warto pić ocet jabłkowy.
Źródło zdjęcia: canva/dsnyder427
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy
Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera
Źródło: primagran