Jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni? Domowe sposoby na uporczywy problem
Dziś powiemy wam, jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni. Przedstawimy sprawdzone, domowe sposoby na ten uporczywy problem. Można na przykład wstawić do kuchennej szafki miseczkę z octem, a niechciani goście szybko się wyniosą. Poznajcie też inne skuteczne triki na pozbycie się tych szkodników. Charakterystyczna pajęczynka w produktach zbożowych, pełzające larwy czy beżowe motylki. Po tym można rozpoznać, że w waszej kuchni zagościły mole. Co prawda nie są one szkodliwe dla zdrowia, ale z pewnością obrzydliwe. Dlatego warto zrobić wszystko by ustrzec się przed ich inwazją, a jeśli już się pojawią, skutecznie je zwalczyć.
Jak pozbyć się moli spożywczych z kuchni?
W sklepach można kupić różne produkty przeznaczone do walki z molami spożywczymi. Jednak większość z nich, to jednak intensywnie pachnące środki chemiczne, które niekoniecznie chcemy stawiać w pobliżu żywności. O wiele bezpieczniejsze i podobnie skuteczne będą domowe metody.
Sięgnijcie więc po ocet, olejki eteryczne, liście laurowe i cytrusy. Dobrym sposobem na pozbycie się moli, jest wstawienie do kuchennej szafki miseczki z gorącym octem. Drzwiczki szafki trzeba zamknąć i poczekać, aż płyn wystygnie.
Na podobnej zasadzie można użyć naparu z goździków albo skropić wnętrze szafek aromatem waniliowym. Do szafek i kuchennych szuflad można też powkładać listki laurowe, goździki albo suchą skórkę pomarańczy.
Jak uniknąć moli kuchennych?
Robiąc zakupy, zwróćcie uwagę, czy produkty po które sięgacie, nie są już zainfekowane. Niestety często się zdarza, że mole trafiają do naszych domów wraz z przyniesioną do domu kaszą czy mąką. Jeśli więc zauważycie przez foliową torebkę charakterystyczne niteczki, zbrylenia lub podejrzanie rozdrobnioną żywność, odpuście sobie ich kupowanie. Te produkty najwyraźniej były źle przechowywane i wkradły się do nich mole.
Starajcie się utrzymać porządek w kuchni. Przeglądajcie więc regularnie kuchenne szafki i spiżarnię. Sypkie produkty, takie jak kasze, makarony czy mąkę najlepiej trzymajcie w szklanych słoikach. Podobnie zresztą, jak i inne produkty wyjątkowo narażone na inwazję moli, a więc ryż, mleko w proszku, orzechy i suszone owoce. Mole niestety potrafią przedostać się przez foliowe torebki, nie mówiąc już o papierowych.
Jeśli zauważycie w domu obecność moli, wyrzućcie wszystkie zainfekowane nimi produkty. Szafki przemyjcie wodą z mydłem, zwróćcie też uwagę na szczeliny i zakamarki. Potem przetrzyjcie szafki roztworem wody i octu (zmieszane w proporcji 1:1) z dodatkiem olejku goździkowego, lawendowego lub cytrusowego.
Starajcie się też wentylować szafki i szuflady, bo wtedy mole mają mniej dogodne warunki do rozmnażania się.
Z naszego serwisu dowiecie się też, jak przechowywać chleb, a także, jak domowymi sposobami wyczyścić zlew.
Źródło zdjęcia: canva/Antagain
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozpływająca się w ustach rolada z boczku. Tani i banalny wielkanocny obiad
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: primagran, odstraszanie