Jak należy przechowywać koperek? Pojemnik po lodach wcale nie jest najlepszym rozwiązaniem
Koperek jest bardzo delikatnym ziołem, które wymaga odpowiedniego przechowywania, w przeciwnym razie szybko zwiędnie i się zepsuje. Zapomnij o mrożeniu w pojemniku po lodach, są o wiele lepsze sposoby na przechowywanie koperku, dzięki którym zachowa świeżość aż do następnego sezonu.
Nigdy nie mroźmy koperku w opakowaniu po lodach. Pomijając już fakt, że w dzieciństwie otworzenie pojemnika z lodami, w których były mrożone zioła, było jednym z największych rozczarowań, plastikowy pojemnik nie sprawdza się tak dobrze do przechowywania.
Koperek mroźmy w specjalnych woreczkach strunowych. Możemy również mrozić go w szklanych słoikach. Do przechowywania koperku możemy wykorzystać również sól kuchenną i pasteryzację. Sposobów jest naprawdę dużo i każdy jest skuteczny. Poznaj sprawdzone triki na przechowywanie i mrożenie koperku.
Świeży koperek rewelacyjnie wzbogaca smak dań przygotowanych z sezonowych warzyw. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu i mrożeniu, koperek przez wiele miesięcy będzie smakował tak, jak świeżo zerwane zioło, a my będziemy mogli cieszyć się jego niezwykłym aromatem.
Jak należy przechowywać koperek?
Koperek z solą
Koperku nie musisz przechowywać w zamrażalniku. Suchy koperek włóż do szklanego słoika, np. po musztardzie, czy chrzanie i przełóż go solą. Tak przygotowany musi jednak stać w lodówce.
Na dno słoika wsypmy sól, następnie warstwę koperku, warstwę soli i tak do wypełnienia całego słoika. Sól jest naturalnym środkiem konserwującym i tak przygotowany koperek będzie dobry przez wiele miesięcy.
Pasteryzacja koperku
Mrożony koperek również będzie świeży i smaczny aż do następnego sezonu, wystarczy odpowiednio go przygotować. Umyty koperek przełóż do aluminiowego cedzaka i zanurz na minutę w gorącej wodzie.
Od razu po takiej pasteryzacji przelej go zimną wodą i odsącz. Koperek przełóż do małych woreczków zamykanych strunowo. Przygotuj mniejsze porcje, aby rozmrozić później dokładnie taką ilość koperku, jakiej potrzebujesz.
Jak przechowywać świeży koperek?
Po kupieniu pęczka koperku wyjmij go z folii, wstaw do małego słoiczka lub szklanki, wlej minimalną ilość zimnej wody i całość schowaj do lodówki. Taki koperek przez wiele dni będzie świeży i nie opadnie.
Przed włożeniem koperku do lodówki nie myj go, ponieważ szybko się zepsuje. Zbyt duża ilość wody w szklance lub słoiku również przyczyni się do szybkiego zepsucia.
Dobrym sposobem jest posiekanie koperku i włożenie go do szklanego słoika, następnie do lodówki. Tak przygotowany zachowa świeżość nawet przez dwa tygodnie. W tym przypadku również nie myj koperku przed włożeniem go do słoika, jak będzie mokry, to się zepsuje. Koperek w szklanym słoiku możemy również zamrozić.
Pomysł na pyszny obiad w upalne dni? Młode ziemniaki, fasolka szparagowa, bób i jajko sadzone. Całość solidnie oprószona świeżym koperkiem. Koperek wykorzystasz również do przygotowania placków z cukinii . Podaj do nich sos koperkowy, a będą jeszcze smaczniejsze.
Koperku nie może również zabraknąć w zupie kalafiorowej . Doprawiona świeżym lub mrożonym koperkiem smakuje wyśmienicie i błyskawicznie znika z talerzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczyste kotlety mielone z fetą i cukinią. Prośby o dokładkę są pewne
-
Zapiekanka ziemniaczana w sosie pieczarkowo-porowym od Tomasza Strzelczyka
-
Chrupiący kalafior w cieście. Wyborny przysmak, nikt mu się nie oprze
Źródło: beszamel.se.pl, haps.pl