Smakosze.pl
Chrupiący kalafior w cieście

canva / angorius / Ravsky

Chrupiący kalafior w cieście. Wyborny przysmak, nikt mu się nie oprze

8 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Chrupiący kalafior w cieście jest świetnym pomysłem na przekąskę i jako dodatek do obiadu. Zapomnij o gotowaniu kalafiora w wodzie, kalafior w cieście z kurkumą, curry i papryką mieloną to prawdziwa uczta dla każdego smakosza.

Kalafior w cieście jest rewelacyjną alternatywą dla tradycyjnie podanego kalafiora z wody i polanego masłem z bułką tartą. Ciasto naleśnikowe z dodatkiem aromatycznych przypraw smakuje doskonale. Kalafior po usmażeniu ma złotą, chrupiącą skórkę, to absolutny hit.

Zapiekanka ziemniaczana w sosie pieczarkowo-porowym od Tomasza Strzelczyka

Zapiekanka ziemniaczana w sosie pieczarkowo-porowym od Tomasza Strzelczyka

CZYTAJ DALEJ

Kalafior w cieście może być samodzielną przekąską, możemy go również podać jako dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z mięsem wieprzowym, drobiowym, pieczonymi rybami i kotletami warzywnymi.

Kalafior gotowany w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru będzie smakował jeszcze lepiej. Jeśli przeszkadza Ci zapach gotowanego kalafiora, do gotującej się wody dodaj również łyżeczkę sody oczyszczonej, skutecznie zabija intensywny zapach.

Przepis na chrupiący kalafior w cieście

Składniki:

  • kalafior

  • łyżeczka soli

  • łyżeczka cukru

Składniki na ciasto:

  • szklanka mleka

  • szklanka wody gazowanej

  • szklanka mąki pszennej

  • jajko

  • szczypta curry

  • szczypta kurkumy

  • szczypta papryki słodkiej mielonej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

  • szczypiorek do podania

Jak zrobić chrupiący kalafior w cieście?

Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, następnie odcedź i odstaw. Przygotuj ciasto: mleko wymieszaj z wodą, mąką, jajkiem. Do ciasta dodaj również przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkumę, paprykę mieloną.

Różyczki kalafiora obtaczaj w przygotowanym cieście. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, oprósz posiekanym szczypiorkiem i podaj. Na przekąskę doskonale sprawdzą się również pieczarki w chrupiącej panierce i paluchy serowe, wszyscy będą zachwyceni.

Kalafior w cieście

canva/Oleksandr Prokopenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło ostra-na-slodko.pl

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >