Chrupiący kalafior w cieście jest świetnym pomysłem na przekąskę i jako dodatek do obiadu. Zapomnij o gotowaniu kalafiora w wodzie, kalafior w cieście z kurkumą, curry i papryką mieloną to prawdziwa uczta dla każdego smakosza.
Kalafior w cieście jest rewelacyjną alternatywą dla tradycyjnie podanego kalafiora z wody i polanego masłem z bułką tartą. Ciasto naleśnikowe z dodatkiem aromatycznych przypraw smakuje doskonale. Kalafior po usmażeniu ma złotą, chrupiącą skórkę, to absolutny hit.
Kalafior w cieście może być samodzielną przekąską, możemy go również podać jako dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z mięsem wieprzowym, drobiowym, pieczonymi rybami i kotletami warzywnymi.
Kalafior gotowany w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru będzie smakował jeszcze lepiej. Jeśli przeszkadza Ci zapach gotowanego kalafiora, do gotującej się wody dodaj również łyżeczkę sody oczyszczonej, skutecznie zabija intensywny zapach.
Przepis na chrupiący kalafior w cieście
Składniki:kalafior
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
szklanka mleka
szklanka wody gazowanej
szklanka mąki pszennej
jajko
szczypta curry
szczypta kurkumy
szczypta papryki słodkiej mielonej
sól, pieprz
olej do smażenia
szczypiorek do podania
Jak zrobić chrupiący kalafior w cieście?
Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, następnie odcedź i odstaw. Przygotuj ciasto: mleko wymieszaj z wodą, mąką, jajkiem. Do ciasta dodaj również przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkumę, paprykę mieloną.
Różyczki kalafiora obtaczaj w przygotowanym cieście. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, oprósz posiekanym szczypiorkiem i podaj. Na przekąskę doskonale sprawdzą się również pieczarki w chrupiącej panierce i paluchy serowe , wszyscy będą zachwyceni.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste kotlety mielone z fetą i cukinią. Prośby o dokładkę są pewne
Obłędnie puszyste naleśniki ziemniaczane. O niebo lepsze od tradycyjnych
Sprawdzony przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło ostra-na-slodko.pl