Smakosze.pl Porady Jak parzyć kapustę na gołąbki?
canva/Naked King, Getty Images

Jak parzyć kapustę na gołąbki?

28 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gołąbki wymagają odpowiedniego sparzenia liści kapusty, aby można było zawinąć w nią pyszny farsz. Wiele osób nie wie jednak, jak dokonać tego w należyty sposób. Kluczem jest wlanie do wody odrobiny oleju, dzięki czemu liście będą elastyczne i z łatwością odejdą od główki kapusty.

Gołąbki są daniem czasochłonnym, dlatego mnóstwo ludzi obecnie rezygnuje z ich gotowania. Warto jednak pamiętać, że ich smak oraz konsystencja są nie do pobicia.

Najbardziej problematycznym punktem podczas ich gotowania, jest zazwyczaj parzenie główki kapusty, aby można było oderwać z niej liście. Na szczęście mamy na to doskonałe rozwiązanie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Parzenie liści kapusty najwygodniejszą metodą

Po pierwsze z głowy kapusty trzeba wyciąć głąb, inaczej liście nie będą łatwo odchodziły od warzywa . Potrzeba do tego jedynie ostrego noża i odrobiny zręczności.

Następnie do garnka wlewa się wodę, soli ją i zagotowuje. Gdy w garnku będzie już wrzątek, wlej do niego 3-4 łyżki oleju roślinnego. Tłuszcz sprawi, że liście będą elastyczne i łatwiej się obiorą.

Teraz wystarczy tylko włożyć do naczynia kapustę i obracać ją kilka razy, przez cały czas obierania z liści. Tak ma się pewność, że temperatura została równomiernie rozprowadzona.

Przygotowanie liści do faszerowania

Po sparzeniu i odłożeniu wszystkich liści na talerz konieczne jest wycięcie twardego nerwu, znajdującego się u ich podstawy . Przeszkadza on bowiem w wygodnym zawijaniu.

Nie używaj wszystkich liści do napełnienia farszem - kilka najbrzydszych sztuk połóż na dnie garnka lub naczynia żaroodpornego, w którym gotować będą się finalne gołąbki .

Warstwa z liści uchroni delikatne gołąbki od przywarcia do dna, a także zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu, gdy temperatura okaże się zbyt wysoka.

Gołąbki

Źródło: canva/Naked King, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy