Smakosze.pl

Scena z filmu zamieszczonego na kanale SkutecznieTV na You Tube

Bajecznie pyszne gołąbki bez grama kapusty

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Chcesz sporządzić gołąbki, lecz w sklepie zabrakło ładnej główki kapusty? Nie martw się, ponieważ z poniższym przepisem zrobisz je bez konieczności dodawania tego warzywa. Co więcej, jest on znacznie łatwiejszy od receptury na klasyczne gołąbki.

Gołąbki bez kapusty mogą wydawać się kulinarnym purystom czymś niesłychanym, jednak wystarczy spróbować tej potrawy, aby zupełnie zmienić swoje zdanie. Z pewnością domownicy także będą zachwyceni.

Jeśli nie chcesz przygotowywać potrawy z mięsem, zamień je na szklankę soczewicy i dopraw sos odrobiną wędzonej papryki w proszku. Taki substytut jest praktycznie niezauważalny w smaku od zwykłego mięsa.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gołąbki bez kapusty

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście  z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 2 cukinie

  • 400 g mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • szklanka ryżu

  • 1 jajko

  • 4 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • 0.5 litra passaty

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 szklanka tartego żółtego sera

Zacznij od ugotowania ryżu na półtwardo. Cukinię umyj i pokrój ją w plastry grubości 1 cm. Do miski wrzuć mięso, siekaną na drobno cebulę, rozgnieciony czosnek oraz suszony majeranek. Zamieszaj masę.

Do mięsa dodaj ryż oraz jajko i ponownie dokładnie zamieszaj. Na każdy krążek cukinii wykładaj porcję masy, a następnie układaj je jeden po drugim w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.

Do passaty dosyp słodką paprykę, bazylię, sól oraz pieprz, a następnie zalej nią zawartość naczynia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. 15 minut przed końcem posyp danie tartym serem. Smacznego.

Zapiekane gołąbki bez kapusty

Źródło: canva/donstock, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dietamojapasja.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >