Bajecznie pyszne gołąbki bez grama kapusty
Chcesz sporządzić gołąbki, lecz w sklepie zabrakło ładnej główki kapusty? Nie martw się, ponieważ z poniższym przepisem zrobisz je bez konieczności dodawania tego warzywa. Co więcej, jest on znacznie łatwiejszy od receptury na klasyczne gołąbki.
Gołąbki bez kapusty mogą wydawać się kulinarnym purystom czymś niesłychanym, jednak wystarczy spróbować tej potrawy, aby zupełnie zmienić swoje zdanie. Z pewnością domownicy także będą zachwyceni.
Jeśli nie chcesz przygotowywać potrawy z mięsem, zamień je na szklankę soczewicy i dopraw sos odrobiną wędzonej papryki w proszku. Taki substytut jest praktycznie niezauważalny w smaku od zwykłego mięsa.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na gołąbki bez kapusty
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
2 cukinie
400 g mięsa mielonego
1 cebula
szklanka ryżu
1 jajko
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
0.5 litra passaty
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 szklanka tartego żółtego sera
Zacznij od ugotowania ryżu na półtwardo. Cukinię umyj i pokrój ją w plastry grubości 1 cm. Do miski wrzuć mięso, siekaną na drobno cebulę, rozgnieciony czosnek oraz suszony majeranek. Zamieszaj masę.
Do mięsa dodaj ryż oraz jajko i ponownie dokładnie zamieszaj. Na każdy krążek cukinii wykładaj porcję masy, a następnie układaj je jeden po drugim w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
Do passaty dosyp słodką paprykę, bazylię, sól oraz pieprz, a następnie zalej nią zawartość naczynia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. 15 minut przed końcem posyp danie tartym serem. Smacznego.
Źródło: canva/donstock, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dietamojapasja.com