Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bajecznie pyszne gołąbki bez grama kapusty
Adam Moskal
Adam Moskal 21.08.2021 02:00

Bajecznie pyszne gołąbki bez grama kapusty

Gołąbki bez kapusty
Scena z filmu zamieszczonego na kanale SkutecznieTV na You Tube

Chcesz sporządzić gołąbki, lecz w sklepie zabrakło ładnej główki kapusty? Nie martw się, ponieważ z poniższym przepisem zrobisz je bez konieczności dodawania tego warzywa. Co więcej, jest on znacznie łatwiejszy od receptury na klasyczne gołąbki.

Gołąbki bez kapusty mogą wydawać się kulinarnym purystom czymś niesłychanym, jednak wystarczy spróbować tej potrawy, aby zupełnie zmienić swoje zdanie. Z pewnością domownicy także będą zachwyceni.

Jeśli nie chcesz przygotowywać potrawy z mięsem, zamień je na szklankę soczewicy i dopraw sos odrobiną wędzonej papryki w proszku. Taki substytut jest praktycznie niezauważalny w smaku od zwykłego mięsa.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gołąbki bez kapusty

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 2 cukinie

  • 400 g mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • szklanka ryżu

  • 1 jajko

  • 4 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • 0.5 litra passaty

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 szklanka tartego żółtego sera

Zacznij od ugotowania ryżu na półtwardo. Cukinię umyj i pokrój ją w plastry grubości 1 cm. Do miski wrzuć mięso, siekaną na drobno cebulę, rozgnieciony czosnek oraz suszony majeranek. Zamieszaj masę.

Do mięsa dodaj ryż oraz jajko i ponownie dokładnie zamieszaj. Na każdy krążek cukinii wykładaj porcję masy, a następnie układaj je jeden po drugim w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.

Do passaty dosyp słodką paprykę, bazylię, sól oraz pieprz, a następnie zalej nią zawartość naczynia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. 15 minut przed końcem posyp danie tartym serem. Smacznego.

Zapiekane gołąbki bez kapusty

Źródło: canva/donstock, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dietamojapasja.com

Zapraszamy na nasz Instagram