Smakosze.pl Porady Jak parzyć kawę? Prawie wszyscy popełniają poważny błąd
canva/kuppa_rock

Jak parzyć kawę? Prawie wszyscy popełniają poważny błąd

22 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jak parzyć kawę? Odpowiedź nie jest taka oczywista. Prawdopodobnie popełniasz podstawowe błędy, przez które kawa nie ma ani smaku ani aromatu. Nie tylko ziarna odpowiadają za walory smakowe- bardzo ważna jest również woda i jej odpowiednie przygotowanie.

Jak parzyć kawę, żeby była aromatyczna i z bogatym bukietem smaku? Wystarczy pamiętać o kilku detalach. Dobrze zaparzona kawa skutecznie pobudza z samego rana, poprawa nastrój i mobilizuje do działania.

Jak parzyć kawę? Niezależnie od tego, czy robimy ją w kawiarce, przygotowujemy z ekspresu przelewowego, ciśnieniowego lub kolbowego, musimy pamiętać o dwóch bardzo ważnych zasadach, które niezwykle często są pomijane i psują smak kawy.

Podczas parzenia kawy zwykle skupiamy się na jej ziarnach i gatunku. Woda również jest kluczem do przygotowania kawy pełnej smaku i aromatu. Wystarczy odpowiednia temperatura i filtracja, abyśmy od razu poczuli różnicę.

Dwa poważne błędy podczas parzenia kawy

Zalewanie kawy wrzątkiem

Jeśli zalejemy kawę wrzątkiem, przepalimy ziarna, które nie zaparzą się już tak dobrze, a napój będzie cierpka, gorzki i pozbawiony swojego wyjątkowego aromatu. Jak parzyć kawę prawidłowo?

Ziarna zalewajmy wodą, której temperatura wynosi około 90 stopni C. Wystarczy, że po zagotowaniu, odstawimy wodę na 2-3 minuty, a następnie zaparzymy kawę - od razu poczujemy równicę w smaku.

Korzystanie z niefiltrowanej wody

Woda prosto z sieci zawiera chlor i żelazo, które niekorzystnie wpływają na smak kawy. Dodatkowo wlewanie niefiltrowanej wody do ekspresu, znacznie przyspiesza proces powstawania kamienia.

Wodę prosto z kranu zawsze przefiltrujmy, aby nie była twarda i była pozbawiona minerałów, które psują smak i aromat kawy .

Jak parzyć kawę? Wyjaśniamy

Oprócz wody, w parzeniu kawy bardzo ważne są również ziarna. Jeśli mielimy kawę samodzielnie w domu, zwróćmy uwagę na grubość ziarenek - nie mogą być ani za mocno, ani za słabo zmielone, ponieważ kawa nie będzie smaczna.

Jak parzyć kawę? Po zalaniu zmielonych ziaren wrzątkiem, odczekajmy kilka minut, aż się zaparzy, dopiero później dodajmy cukier, syropy smakowe lub mleko - w ten sposób pozwolimy ziarnom oddać najlepszy aromat.

Kawa najlepiej smakuje parzona w ciepłych filiżankach. Wystarczy wlać do nich odrobinę wrzątku na chwilę przed wlaniem kawy. Cieple filiżanki dodatkowo pozwalają na wydobycie smaku, którego nie poczujemy, pijąc napój w zimnym szkle.

Do popołudniowej kawy nie może zabraknąć odrobiny słodyczy- tu poznasz przepis na pyszny śmietanowiec bez pieczenia. Ciasto przygotowane na herbatnikach z puszystą masą śmietanową, galaretkami i świeżymi owocami błyskawicznie zniknie z talerzy.

Kawa czarna, parzona
canva/NatalyLandar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: herbaciara.pl, kukbuk.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy