Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Japoński omlet jest jeszcze lepszy, niż wersja tradycyjna. Oto przepis na idealne śniadanie

Japoński omlet jest jeszcze lepszy, niż wersja tradycyjna. Oto przepis na idealne śniadanie

Japoński omlet jest jeszcze lepszy, niż wersja tradycyjna
canva/kuppa_rock

Omlet po japońsku, czyli tamagoyaki, jest pełną smaku, nietuzinkową wersją klasycznego dania z jaj. Jego sekret tkwi w aromatycznych dodatkach i nietypowym sposobie smażenia, dzięki któremu uzyskujemy lekki i niezwykle delikatny smakołyk. Podajcie go na śniadanie, a rodzina będzie zachwycona.

Omlet po japońsku z wyglądu przypomina naleśnik, lecz smakuje o niebo lepiej. Delikatna jajeczna masa doprawiona azjatyckimi przyprawami jest sycąca, lekka i niezwykle aromatyczna. W sam raz na śniadanie. Spróbujecie?

Przepis na smakowity omlet po japońsku

Składniki:

  • 2 jaja

  • 60 ml wody

  • pół łyżeczki sosu sojowego

  • pół łyżeczki cukru

  • odrobina dashi w proszku (opcjonalnie)

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do natłuszczania patelni

Przygotowanie omletu po japońsku:

W niedużej misce mieszamy wodę, cukier, sos sojowy i dashi, jeśli go używamy. Mieszamy do czasu, aż składniki się połączą. Do większej miski wbijamy jaja. Roztrzepujemy je widelcem lub rózgą, a następnie wlewamy mieszankę przypraw i wszystko ze sobą łączymy.

Niewielką, najlepiej prostokątną, patelnię rozgrzewamy. Smarujemy ją cienką warstwą oleju. Wlewamy 1/3 masy jajecznej, tak by pokryć całą jej powierzchnię. Gdy płyn lekko zagotuje się, zwijamy, uzyskując cieniutki naleśnik.

Przesuwamy go na bok patelni, a pozostałą jej część lekko natłuszczamy. Umieszczamy kolejną porcję jaj z przyprawami, unosząc już usmażoną część tak, aby masa i tam się dostała. Lekko ściętą masę jajeczną znów zawijamy.

Tym razem robimy to tak, by wcześniej przygotowany rulon znalazł się wewnątrz. Przesuwamy usmażony omlet na bok i powtarzamy czynności z ostatnią porcją surowych składników. Podajemy od razu po przyrządzeniu.

Do omletu po japońsku pasować będą kiszonki w stylu azjatyckim np. ogórki po koreańsku czy kimchi. Możecie też zaserwować go z domowym sosem pomidorowym i świeżym pieczywem.

Japoński omlet, czyli tamagoyaki jest znakomity
canva/runin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tasty