Japoński omlet jest jeszcze lepszy, niż wersja tradycyjna. Oto przepis na idealne śniadanie
Omlet po japońsku, czyli tamagoyaki, jest pełną smaku, nietuzinkową wersją klasycznego dania z jaj. Jego sekret tkwi w aromatycznych dodatkach i nietypowym sposobie smażenia, dzięki któremu uzyskujemy lekki i niezwykle delikatny smakołyk. Podajcie go na śniadanie, a rodzina będzie zachwycona.
Omlet po japońsku z wyglądu przypomina naleśnik, lecz smakuje o niebo lepiej. Delikatna jajeczna masa doprawiona azjatyckimi przyprawami jest sycąca, lekka i niezwykle aromatyczna. W sam raz na śniadanie. Spróbujecie?
Przepis na smakowity omlet po japońsku
Składniki:
2 jaja
60 ml wody
pół łyżeczki sosu sojowego
pół łyżeczki cukru
odrobina dashi w proszku (opcjonalnie)
szczypta soli
olej rzepakowy do natłuszczania patelni
Przygotowanie omletu po japońsku:
W niedużej misce mieszamy wodę, cukier, sos sojowy i dashi, jeśli go używamy. Mieszamy do czasu, aż składniki się połączą. Do większej miski wbijamy jaja. Roztrzepujemy je widelcem lub rózgą, a następnie wlewamy mieszankę przypraw i wszystko ze sobą łączymy.
Niewielką, najlepiej prostokątną, patelnię rozgrzewamy. Smarujemy ją cienką warstwą oleju. Wlewamy 1/3 masy jajecznej, tak by pokryć całą jej powierzchnię. Gdy płyn lekko zagotuje się, zwijamy, uzyskując cieniutki naleśnik.
Przesuwamy go na bok patelni, a pozostałą jej część lekko natłuszczamy. Umieszczamy kolejną porcję jaj z przyprawami, unosząc już usmażoną część tak, aby masa i tam się dostała. Lekko ściętą masę jajeczną znów zawijamy.
Tym razem robimy to tak, by wcześniej przygotowany rulon znalazł się wewnątrz. Przesuwamy usmażony omlet na bok i powtarzamy czynności z ostatnią porcją surowych składników. Podajemy od razu po przyrządzeniu.
Do omletu po japońsku pasować będą kiszonki w stylu azjatyckim np. ogórki po koreańsku czy kimchi. Możecie też zaserwować go z domowym sosem pomidorowym i świeżym pieczywem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Banalna jednogarnkowa smażona kapusta z polską kiełbasą. Szybki obiad dla całej rodziny
Schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem smaku są 3 pyszne składniki
Źródło: tasty