Smakosze.pl
Japoński omlet jest jeszcze lepszy, niż wersja tradycyjna

canva/kuppa_rock

Japoński omlet jest jeszcze lepszy, niż wersja tradycyjna. Oto przepis na idealne śniadanie

22 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Omlet po japońsku, czyli tamagoyaki, jest pełną smaku, nietuzinkową wersją klasycznego dania z jaj. Jego sekret tkwi w aromatycznych dodatkach i nietypowym sposobie smażenia, dzięki któremu uzyskujemy lekki i niezwykle delikatny smakołyk. Podajcie go na śniadanie, a rodzina będzie zachwycona.

Omlet po japońsku z wyglądu przypomina naleśnik, lecz smakuje o niebo lepiej. Delikatna jajeczna masa doprawiona azjatyckimi przyprawami jest sycąca, lekka i niezwykle aromatyczna. W sam raz na śniadanie. Spróbujecie?

Pyszne lody z trzech składników

Ania wyczarowała pyszne lody z zaledwie trzech składników. Przepis tak prosty, że nawet dziecko sobie poradzi

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smakowity omlet po japońsku

Składniki:

  • 2 jaja

  • 60 ml wody

  • pół łyżeczki sosu sojowego

  • pół łyżeczki cukru

  • odrobina dashi w proszku (opcjonalnie)

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do natłuszczania patelni

Przygotowanie omletu po japońsku:

W niedużej misce mieszamy wodę, cukier, sos sojowy i dashi, jeśli go używamy. Mieszamy do czasu, aż składniki się połączą. Do większej miski wbijamy jaja. Roztrzepujemy je widelcem lub rózgą, a następnie wlewamy mieszankę przypraw i wszystko ze sobą łączymy.

Niewielką, najlepiej prostokątną, patelnię rozgrzewamy. Smarujemy ją cienką warstwą oleju. Wlewamy 1/3 masy jajecznej, tak by pokryć całą jej powierzchnię. Gdy płyn lekko zagotuje się, zwijamy, uzyskując cieniutki naleśnik.

Przesuwamy go na bok patelni, a pozostałą jej część lekko natłuszczamy. Umieszczamy kolejną porcję jaj z przyprawami, unosząc już usmażoną część tak, aby masa i tam się dostała. Lekko ściętą masę jajeczną znów zawijamy.

Tym razem robimy to tak, by wcześniej przygotowany rulon znalazł się wewnątrz. Przesuwamy usmażony omlet na bok i powtarzamy czynności z ostatnią porcją surowych składników. Podajemy od razu po przyrządzeniu.

Do omletu po japońsku pasować będą kiszonki w stylu azjatyckim np. ogórki po koreańsku czy kimchi. Możecie też zaserwować go z domowym sosem pomidorowym i świeżym pieczywem.

Japoński omlet, czyli tamagoyaki jest znakomity

canva/runin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: tasty

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >