Smakosze.pl
Niezapomniany śmietanowiec bez pieczenia. Dzięki naszym poradom na pewno się uda

canva/momole

Niezapomniany śmietanowiec bez pieczenia. Dzięki naszym poradom na pewno się uda

21 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Śmietanowiec jest ciastem, którego musisz spróbować. Wysoka, puszysta masa śmietanowa z białą czekoladą, spód z ciasteczek, świeże, sezonowe owoce i galaretki to składniki jednego z najsmaczniejszych ciast bez pieczenia, jest idealne do kawy w weekend.

Śmietanowiec to błyskawiczny deser, który posmakuje każdemu łasuchowi. Jest słodki, śmietanowy i bardzo owocowy. Do ciasta możemy dodać truskawki, jagody, maliny, borówki, wiśnie, a poza sezonem brzoskwinie z puszki, banany, pomarańcze.

Owoce możemy również dowolnie mieszać, dzięki czemu śmietanowiec będzie wyglądał i smakował jeszcze lepiej. Do masy śmietanowej dodajmy przezroczyste galaretki krystaliczne, na górę natomiast dodajmy kolorowe, aby ciasto wyglądało świeżo i pysznie.

Najprostsza surówka z młodej kapusty

Najprostsza surówka z młodej kapusty. Smak sezonu w najlepszym wydaniu

CZYTAJ DALEJ

Kruchy spód możemy przygotować z herbatników maślanych, kakaowych, ciastek owsianych lub nawet ciastek typu markizy. Wszystko zależy od tego, na jakie smaki mamy ochotę. Spód z herbatników będzie delikatny, spód z markiz z czekoladowym lub orzechowym kremem bardziej wyraźny.

Przepis na śmietanowiec bez pieczenia

Składniki na spód (tortownica o średnicy ok. 22 cm):

  • około 120 g herbatników lub ciastek owsianych

  • 50 g masła

Składniki na masę śmietanową:

  • 500 ml śmietanki 36%

  • tabliczka białej czekolady

  • fix do śmietany

  • 2 galaretki krystaliczne

Dodatkowo:

  • 400 g ulubionych owoców, np. truskawek i jagód

  • 2 galaretki krystaliczne lub owocowe (według uznania)

Jak zrobić śmietanowiec bez pieczenia?

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Pokrusz ciasteczka i przełóż je do blendera kielichowego, dodaj roztopione masło i zblenduj na gładką masę. Następnie przełóż na tortownicę i rozprowadź, dociskając, aż powstanie spód, wstaw do lodówki.

Przygotuj masę śmietanową: galaretki rozpuść w 500 ml wrzącej wody i odstaw, aby ostygły i zaczęły tężeć. W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę. Gdy galaretki zaczną tężeć, ubij śmietanę z fixem na sztywno.

Następnie dodaj czekoladę i miksuj, aż składniki się połączą, następnie przekładaj stopniowo galaretkę i miksuj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Masę przełóż na spód z ciastek i wstaw do lodówki.

Kolejne 2 galaretki o ulubionym smaku rozpuść w 300 ml wrzącej wody i odstaw, aby ostygły. W tym czasie pokrój ulubione owoce i poukładaj je na cieście. Zimne galaretki wylej na ciasto i wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby cały śmietanowiec dobrze stężał.

Ciastem bez pieczenia, którego również musisz spróbować, jest góra lodowa. Ciasto wygląda zjawiskowo i zachwyca wspaniałym, waniliowo-czekoladowym smakiem, jest idealne do kawy.

Jagody i truskawki do śmietanowca

canva/alexandercreative

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Niemal wszyscy popełniają błąd gotując bób. 1 patent i po problemie

  • Wypłynął przepis na kultowe klopsiki z IKEI. Teraz zrobisz je w domowym zaciszu

  • Prosty patent na kotlety jajeczne. Szybkie i tanie danie dla zabieganych

Źródło: smakinatalerzu.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >