Smakosze.pl Porady Jak kroić cebulę bez łez? Mistrzowie kuchni zawsze stawiają na 1 niezawodny trik
canva/lucentius

Jak kroić cebulę bez łez? Mistrzowie kuchni zawsze stawiają na 1 niezawodny trik

18 listopada 2022

Zastanawiacie się jak pokroić cebulę i nie uronić ani łzy? Wystarczy, że pozbędziecie się korzenia warzywa, a o przykrym doświadczeniu możecie zapomnieć. Warzywo rozdrobnicie sprawnie, a żadne okulary nie będą potrzebne. Spróbujecie?

Cebula jest niezbędna do przygotowania wielu dań, a konieczność jej obierania i krojenia mało kogo wprawia w dobry humor. Na szczęście szefowie kuchni podzielili się znakomitym patentem na szybkie i pozbawione nieprzyjemnych doznań rozdrobnienie warzywa.

Jak pokroić cebulę, by nie płakać? Szefowie kuchni znają doskonały patent

Nie ma chyba osoby, która lubiłaby krojenie cebuli. Warzywo podczas ciecia wydziela drażniący oczy gaz, który podrażnia nasze oczy i powoduje, że intensywnie łzawią, co znacznie utrudnia jego obróbkę.

Na szczęście jest sposób, by uniknąć sytuacji, w której dalsze gotowanie staje się niemożliwe ze względu na zalane łzami oczy. Technika zaproponowana przez szefów kuchni jest skuteczna, ponieważ nie wymaga przekrawania tego fragmentu warzywa, który bezpośrednio odpowiada za wydzielanie substancji drażniącej.

Miejscem jej magazynowania jest korzeń cebuli, który wprawni mistrzowie kuchni po prostu wycinają, korzystając z niewielkiego noża. Cały proces przypomina nieco wycinanie głąba z kapusty. Warzywo pozbawione newralgicznego fragmentu można już bez obaw siekać.

Jak jeszcze można pokroić cebulę, by nie uronić łez?

Pozbawiona korzenia cebula nie jest najłatwiejszym materiałem do krojenia i chwila uwagi może zaowocować skaleczeniem. Zamiast wycinać korzeń, możemy jeszcze spróbować podejść do zadania jej posiekania z innej strony.

W tej taktyce nacinamy obrane z łupiny i przecięte na pół warzywo w taki sposób, aby uzyskać plasterki, które nadal są ze sobą połączone. Po prostu nie docieramy nożem do miejsca, gdzie korzeń jest zlokalizowany. Drażniący gaz nie ma szans, by się uwolnić.

Na naszej stronie znajdziecie kilka pomysłów na przygotowanie przysmaków z cebuli. Spróbujcie znakomitej zupy z tego warzywa, której nie powstydziliby się najlepsi kucharze. Być może skuszą was również aromatyczne krążki cebulowe .

Wiemy, jak pokroić cebulę, by nie uronić łez
canva/AndyVernum1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy