Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić chrupiącą panierkę rodem z KFC? Najważniejsza jest 1 sztuczka. Efekt powala na łopatki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.11.2022 10:33

Jak zrobić chrupiącą panierkę rodem z KFC? Najważniejsza jest 1 sztuczka. Efekt powala na łopatki

Jak zrobić chrupiącą panierkę rodem z KFC? Najważniejsza jest 1 sztuczka. Efekt powala na łopatki
canva/Joshua Resnick

Pomysł na szybki, pożywny i smaczny obiad? Przygotuj kurczaka w złocistej panierce. Mięso kilkukrotnie panierowane w mleku, mące i mieszance aromatycznych przypraw jest niezwykle soczyste. Jak zrobić panierkę do kurczaka jak z KFC?

Kurczak jak z KFC posmakuje całej rodzinie. Delikatna, lekko chrupiąca panierka zachwyca smakiem, aromatem i pięknym kolorem. Gotowe mięso wygląda i smakuje jak z popularnej sieci restauracji szybkiej obsługi, jednak jest o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne. Jak zrobić panierkę do kurczaka jak z KFC?

Do przygotowania kurczaka na obiad wykorzystaj ulubione mięso. Mogą to być nóżki, skrzydełka, piersi, filety. Danie podaj z domowymi frytkami z ziemniaków lub batatów. Przygotuj również ulubione sosy i surówkę. Gorąco polecam surówkę z kapusty pekińskiej, świetnie komponuje się z resztą dania.

Jak zrobić panierkę do kurczaka jak z KFC? Sekretem jest kilkukrotne obtaczanie mięsa w mleku z jajkiem i mące wymieszanej z przyprawami. W panierce nie może zabraknąć soli czosnkowej, cebuli granulowanej i czerwonej papryki. Mięso przed panierowaniem należy moczyć w mieszance mleka i jajka. To prosty trik, dzięki któremu kurczak będzie soczysty i delikatny.

Kurczak w aromatycznej panierce. Idealny na obiad

Składniki:

  • pierś z kurczaka, skrzydełka, filety lub nóżki (według uznania)

  • pół szklanki mleka

  • jajko

  • 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego

  • 1,5 łyżeczki soli

  • szklanka mąki pszennej

  • łyżeczka soli czosnkowej

  • łyżeczka cebuli granulowanej

  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej

Kurczak w grubej panierce. Smakuje jak z KFC

Mleko wymieszaj z jajkiem, wsyp pół łyżeczki i pół łyżeczki pieprzu. Do mieszanki włóż kurczaka i odstaw na 20 minut. Mąkę wsyp do drugiej miski. Dodaj łyżeczkę soli, sól czosnkową, paprykę mieloną, cebulę granulowaną, łyżeczkę pieprzu, dokładnie wymieszaj.

Kurczaka wyjmij z marynaty, obtocz w mące, następnie ponownie zanurz w mleku i obtocz w mące. Czynność powtórz. Mięso smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor i podaj z ulubionymi dodatkami.

Polecam domowe frytki z ziemniaków lub batatów i sos pomidorowy lub czosnkowy, smacznego.

Kurczak w panierce jak z KFC
canva/Vladimir Mironov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: