Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lepsze od chipsów krążki cebuli smażone w cieście. Idealna przegryzka nie tylko na Mundial
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.11.2022 20:04

Lepsze od chipsów krążki cebuli smażone w cieście. Idealna przegryzka nie tylko na Mundial

Lepsze od chipsów krążki cebuli smażone w cieście. Idealna przegryzka nie tylko dla kibiców
canva/Joshua Resnick

Krążki cebulowe są prostą i pyszną przekąską, którą zrobisz szybko w domowym zaciszu. Cebula smażona w cieście naleśnikowym jest chrupiąca i o wiele ciekawsza w smaku, niż tradycyjne chipsy. Nie zawiera też zbędnych dodatków, więc jest zdrowsza. Dużą zaletą cebulowej przekąski jest jej niski koszt. Cebulowe krążki umilą oglądanie mundialowych meczów i spotkania w gronie znajomych.

Mistrzostwa świata w piłce nożnej zbliżają się wielkimi krokami. Jeśli planujesz oglądać to ważne wydarzenie sportowe z rodziną lub przyjaciółmi, warto zadbać również o odpowiednie przekąski. Zrezygnuj z gotowych produktów. Domowe przekąski, jak krążki cebuli smażone w cieście, frytki, czy quesadillę zrobisz samodzielnie i za grosze.

Domowe przekąski są nie tylko o wiele smaczniejsze, ale przede wszystkim zdrowsze. Są również szybkie w przygotowaniu i tanie. Krążki cebuli smażone w cieście zrobisz z kilku składników, które z pewnością masz w swoim domu.

Krążki z cebuli w cieście naleśnikowym to przekąska nie tylko dla kibiców. To świetna przegryzka na spotkania z rodziną, przyjaciółmi, na imprezę, a także wtedy, kiedy mamy ochotę coś przekąsić. Ciasto naleśnikowe możemy wzbogacić np. o suszone oregano, paprykę słodką lub inną ulubioną przyprawę.

Przepis na krążki cebuli smażone w cieście. Idealne nie tylko na Mundial

Składniki:

  • 3 średnie cebule

  • pół szklanki mleka

  • szklanka mąki pszennej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przyrządzić mundialową, chrupiącą przekąskę z cebuli?

Na początku przygotuj ciasto: mleko wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Do masy wbij jajka i połącz z resztą składników, odstaw.

Cebulę pokrój w krążki o grubości ok. 0,5 cm. Każdy z nich obtocz w przygotowanym cieście. Krążki smaż na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj.

Na przekąskę doskonale sprawdzi się również meksykańska quesadilla oraz paluchy z ciasta francuskiego z ziołami prowansalskimi, smacznego.

krążki cebulowe
canva/EasyBuy4u

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: