Smakosze.pl Porady Jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem? Koniec uporczywego problemu
canva/Olga Kriger

Jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem? Koniec uporczywego problemu

21 marca 2022

Cukier jest jedną z przypraw, którą znaleźć możemy w każdej kuchni. Nieodpowiednio przechowywany potrafi tworzyć nieestetyczne bryłki. Dodatek kawałka chleba pozwoli nam uporać się z tym problemem. Domowy patent nie jest jedynym, który się sprawdzi.

Cukru używamy w wielu sytuacjach. Potrzebny jest zarówno podczas przygotowywania ciast — np. szarlotki — jak i do przyprawiania pomidorów . Zbrylone fragmenty produktu utrudniają jego zastosowanie. Na szczęście są sposoby na uniknięcie powstania grudek i cukrowi jego sypkiej konsystencji.

Kawałek chleba sprawi, że bryłki cukru się nie pojawią

Cukier, w którym pełno jest większych, zbitych kawałków? Zapomnijcie o tym widoku. Wystarczy, że do pojemnika z produktem włożycie również kawałek chleba, a problem nie wystąpi. Pieczywo wchłonie nadmiar wilgoci obecny w powietrzu i cukier pozostanie sypki.

Podobnie zadziała kawałek jabłka. Umieszczony w naczyniu ze słodką przyprawą owoc nie tylko zbierze nadmiar wody z powietrza, ale też sprawi, że tworzące się już bryłki cukru zaczną się rozpadać. Łatwiej będzie je rozbić i zużyć produkt.

Dodatek marchewki czy cytryny również pomoże się uporać z już istniejącymi skupiskami ziarenek cukru. Trzeba będzie jednak uzbroić się w cierpliwość, bo efekty — w postaci cukru bez grudek — zaobserwujemy dopiero po 48 godzinach od umieszczenia w nim kawałka wybranego produktu.

Cukier przechowuj w suchym i chłodnym miejscu

Dobrym sposobem na uniknięcie zmiany konsystencji cukru i pojawiania się bryłek jest trzymanie produktu w odpowiednich warunkach. Najlepiej do tego celu sprawdzi się szczelne opakowanie z pokrywką.

Naczynie warto postawić w miejscu, w którym nie będzie narażone na częste zmiany temperatury. Idealna będzie szafka z przyprawami albo przestrzeń na blacie z dala od kuchenki, czajnika czy okna.

Cukier warto przechowywać w szczelnych pojemnikach
Cukier warto przechowywać w szczelnych pojemnikach

Źródło zdjęcia: canva/archives

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stylzycia.radiozet, kobieta.gazeta

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy