Jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem? Koniec uporczywego problemu
Cukier jest jedną z przypraw, którą znaleźć możemy w każdej kuchni. Nieodpowiednio przechowywany potrafi tworzyć nieestetyczne bryłki. Dodatek kawałka chleba pozwoli nam uporać się z tym problemem. Domowy patent nie jest jedynym, który się sprawdzi.
Cukru używamy w wielu sytuacjach. Potrzebny jest zarówno podczas przygotowywania ciast — np. szarlotki — jak i do przyprawiania pomidorów . Zbrylone fragmenty produktu utrudniają jego zastosowanie. Na szczęście są sposoby na uniknięcie powstania grudek i cukrowi jego sypkiej konsystencji.
Kawałek chleba sprawi, że bryłki cukru się nie pojawią
Cukier, w którym pełno jest większych, zbitych kawałków? Zapomnijcie o tym widoku. Wystarczy, że do pojemnika z produktem włożycie również kawałek chleba, a problem nie wystąpi. Pieczywo wchłonie nadmiar wilgoci obecny w powietrzu i cukier pozostanie sypki.
Podobnie zadziała kawałek jabłka. Umieszczony w naczyniu ze słodką przyprawą owoc nie tylko zbierze nadmiar wody z powietrza, ale też sprawi, że tworzące się już bryłki cukru zaczną się rozpadać. Łatwiej będzie je rozbić i zużyć produkt.
Dodatek marchewki czy cytryny również pomoże się uporać z już istniejącymi skupiskami ziarenek cukru. Trzeba będzie jednak uzbroić się w cierpliwość, bo efekty — w postaci cukru bez grudek — zaobserwujemy dopiero po 48 godzinach od umieszczenia w nim kawałka wybranego produktu.
Cukier przechowuj w suchym i chłodnym miejscu
Dobrym sposobem na uniknięcie zmiany konsystencji cukru i pojawiania się bryłek jest trzymanie produktu w odpowiednich warunkach. Najlepiej do tego celu sprawdzi się szczelne opakowanie z pokrywką.
Naczynie warto postawić w miejscu, w którym nie będzie narażone na częste zmiany temperatury. Idealna będzie szafka z przyprawami albo przestrzeń na blacie z dala od kuchenki, czajnika czy okna.
Źródło zdjęcia: canva/archives
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Błyskawiczne gołąbki bez zawijania. Szybki sposób na tani obiad
-
Babka ziemniaczana Karola Okrasy. Idealna na wielkanocny tani obiad
-
Jak szybko obrać cebulę? Mamy niezawodny trick, już zawsze będziesz tak robić
Źródło: stylzycia.radiozet, kobieta.gazeta