Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędna szarlotka z dodatkiem budyniu - przepis krok po kroku
Renata Materlińska
Renata Materlińska 18.11.2021 01:00

Obłędna szarlotka z dodatkiem budyniu - przepis krok po kroku

szarlotka
canva/estefaniavizcaino

Ciasta z owocami zachęcają orzeźwiającym smakiem i przyjemną wilgotnością. A my będziemy was dziś kusić obłędną szarlotką z dodatkiem budyniu. Pokażemy wam krok po kroku jak ją przygotować, dzięki czemu z pewnością się uda. Niech smakuje i cieszy podniebienia wszystkich domowników.

Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. Nic dziwnego, że jabłka przeróżnych odmian cieszą nas swoim smakiem przez cały rok. Jabłko dobrze jest schrupać na przekąskę, ale też świetnie nadaje się do celów kulinarnych.

Jabłka można faszerować, zapiekać, dodawać do pieczonych mięs czy smażonej wątróbki. Doskonale smakują w słodkiej wersji, np. zapiekane z ryżem, dodane do deseru czy ciasta. Dziś połączymy je z budyniem i upieczemy w otulinie kruchego ciasta. Zapraszamy na szarlotkę.

Obłędna szarlotka z dodatkiem budyniu — przepis krok po kroku

Składniki:

na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 20 dag masła

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 1 cukier wanilinowy

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

na masę jabłkową:

  • 1,5 kg kwaskowych jabłek

  • pół cytryny

  • cukier do smaku

  • cynamon

na budyń:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru

  • 5 łyżek cukru

  • 3/4 l mleka

Przygotowanie szarlotki z budyniem

Na ciasto mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone w plasterki masło, posiekaj je z mąką, a potem rozkrusz składniki w palcach.

Dodaj proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy, przemieszaj nożem. Dodaj jajko i żółtko, zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części, zawiń w folię, włóż na godzinę do lodówki.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę lub w plasterki. Wsyp do garnka, skrop sokiem z cytryny, zagotuj. Dodaj cukier, gotuj, aż zaczną się rozpadać. Dopraw je do smaku cynamonem.

Proszek budyniowy rozmieszaj z cukrem w 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej do niego rozmieszany proszek budyniowy, zamieszaj. Często mieszając, gotuj, aż powstanie gęsty budyń. Przestudź go.

Jedną część ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj, wyłóż nim dno dużej blachy. Ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano w 200 st. C (piecz ok. 15 minut).

Na podpieczony spód wyłóż jabłka, wyrównaj powierzchnię. Przykryj je warstwą budyniu. Drugą część ciasta cienko rozwałkuj i przykryj nim budyń. Możesz też rozwałkowane ciasto pokroić w paski i ułożyć z nich kratkę na wierzchu szarlotki.

Ciasto wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C (bez włączonego termoobiegu) i piecz ok. 45 minut, aż ładnie się zrumieni. Przed podaniem możesz je oprószyć cukrem pudrem.

Jeśli szukasz innej receptury na szarlotkę, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na szarlotkę z kruchym ciastem na smalcu, a także na szarlotkę z dynią i pomarańczą.

kruche ciasto
kruche ciasto

Źródło zdjęcia: canva/RESTOCK images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram