Smakosze.pl
szarlotka

canva/estefaniavizcaino

Obłędna szarlotka z dodatkiem budyniu - przepis krok po kroku

26 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Ciasta z owocami zachęcają orzeźwiającym smakiem i przyjemną wilgotnością. A my będziemy was dziś kusić obłędną szarlotką z dodatkiem budyniu. Pokażemy wam krok po kroku jak ją przygotować, dzięki czemu z pewnością się uda. Niech smakuje i cieszy podniebienia wszystkich domowników.

Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. Nic dziwnego, że jabłka przeróżnych odmian cieszą nas swoim smakiem przez cały rok. Jabłko dobrze jest schrupać na przekąskę, ale też świetnie nadaje się do celów kulinarnych.

Jabłka można faszerować, zapiekać, dodawać do pieczonych mięs czy smażonej wątróbki. Doskonale smakują w słodkiej wersji, np. zapiekane z ryżem, dodane do deseru czy ciasta. Dziś połączymy je z budyniem i upieczemy w otulinie kruchego ciasta. Zapraszamy na szarlotkę.

Obłędna szarlotka z dodatkiem budyniu — przepis krok po kroku

Składniki:

na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 20 dag masła

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 1 cukier wanilinowy

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

na masę jabłkową:

  • 1,5 kg kwaskowych jabłek

  • pół cytryny

  • cukier do smaku

  • cynamon

na budyń:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru

  • 5 łyżek cukru

  • 3/4 l mleka

smażenie schabowych

Chrupiące kotlety schabowe w panierce z mleka i musztardy - wszystko bez dodatku jajek

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie szarlotki z budyniem

Na ciasto mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone w plasterki masło, posiekaj je z mąką, a potem rozkrusz składniki w palcach.

Dodaj proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy, przemieszaj nożem. Dodaj jajko i żółtko, zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części, zawiń w folię, włóż na godzinę do lodówki.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę lub w plasterki. Wsyp do garnka, skrop sokiem z cytryny, zagotuj. Dodaj cukier, gotuj, aż zaczną się rozpadać. Dopraw je do smaku cynamonem.

Proszek budyniowy rozmieszaj z cukrem w 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej do niego rozmieszany proszek budyniowy, zamieszaj. Często mieszając, gotuj, aż powstanie gęsty budyń. Przestudź go.

Jedną część ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj, wyłóż nim dno dużej blachy. Ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano w 200 st. C (piecz ok. 15 minut).

Na podpieczony spód wyłóż jabłka, wyrównaj powierzchnię. Przykryj je warstwą budyniu. Drugą część ciasta cienko rozwałkuj i przykryj nim budyń. Możesz też rozwałkowane ciasto pokroić w paski i ułożyć z nich kratkę na wierzchu szarlotki.

Ciasto wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C (bez włączonego termoobiegu) i piecz ok. 45 minut, aż ładnie się zrumieni. Przed podaniem możesz je oprószyć cukrem pudrem.

Jeśli szukasz innej receptury na szarlotkę, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na szarlotkę z kruchym ciastem na smalcu, a także na szarlotkę z dynią i pomarańczą.

kruche ciasto

kruche ciasto

Źródło zdjęcia: canva/RESTOCK images

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >