Smakosze.pl Porady Jak powinno się mrozić grzyby?
canva/Photosiber, Getty Images

Jak powinno się mrozić grzyby?

26 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Grzyby są bardzo delikatnym produktem, wobec którego nieumiejętne traktowanie może łatwo je zniszczyć. Dlatego mrożenie należy wykonywać wedle instrukcji dla danego grzyba. W innym wypadku szybko mogą ulec uszkodzeniom.

Warto pamiętać, że mrożenie grzybów jest najlepszym sposobem na przechowanie ich przez długą zimę. Suszenie czy marynowanie zmienia jednak ich smak w znaczący sposób.

Dlatego wiele osób powinno wybierać przechowywanie ich w zamrażalniku. Jak zrobić to najwygodniej oraz tak, aby żaden z grzybów się nie zepsuł? Wyjaśniamy niżej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak mrozić grzyby?

Przede wszystkim należy pamiętać, że nie każdy gatunek i rodzaj grzybów nadaje się do tego typu konserwacji. Niektóre z nich tracą na walorach smakowych, a u innych niszczy się teksturę.

Nie wolno mrozić chociażby grzybów z szerokimi blaszkami, pomiędzy którymi zbiera się szron, czy kurek i rydzy - te w niskich temperaturach nabierają z kolei gorzkiego smaku - przed mrożeniem należy ugotować i wysuszyć.

Do mrożenia sprawdzają się grzyby o zwartym miąższu, takie jak podgrzybki, kozaki, prawdziwki maślaki, kurki, rydze, kanie. Trzeba także pamiętać o kilku zasadach.

Zasady mrożenia grzybów

Przed mrożeniem dokładnie się je czyści, podobnie jak w przypadku suszenia czy marynowania. Większe okazy należy pokroić w kawałki, a mniejsze sztuki można mrozić w całości.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.

Raz rozmrożonych grzybów nie należy ponownie zamrażać, dlatego warto popakować je w mniejsze, pojedyncze porcje. Nie rozmrażaj ich także w całości w opakowaniu. Półzmrożone grzyby wrzuć za to na patelnie, będą znacznie bardziej jędrne.

Grzyby
undefined

Źródło: canva/markaumark, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy