Smakosze.pl
Projekt bez tytułu (13)

canva/graletta

Kiedy powinno się solić mizerię? Łatwo o duży błąd

25 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Mizeria to prosta surówka z ogórków, która latem często gości w naszych domach. Niestety, wystarczy drobny błąd a danie nie wyjdzie tak smaczne, jak chcemy. Zdradzamy sposób na mizerię idealną!

Mizeria to hitowa surówka, która w sezonie bardzo często gości na naszych stołach. Jeśli chcemy cieszyć się jej jedynym w swoim rodzaju smakiem powinniśmy pamiętać o kilku szczegółach.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kiedy należy solić mizerię?

Kiedy pokroimy ogórki, to bardzo szybko puszczą one sok. Gdy od razu dodamy je do śmietany, niestety popełniamy rażący błąd. Nasza surówka staje się wtedy rozrzedzona i wydaje się być niedoprawiona.

Aby uniknąć takiej nieprzyjemnej sytuacji powinniśmy doprawić ogórki jeszcze przed dodaniem śmietany. Pokrojone i posolone warzywa należy odstawić w miseczce na około 10 minut. Po tym czasie trzeba je zmieszać i odlać dokładnie z nadmiaru soku. Tak przyprawione ogórki będą mieć idealny smak oraz konsystencję. Poniżej podajemy tradycyjny przepis na mizerię.

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę - hit wśród przetworów

CZYTAJ DALEJ

Tradycyjny przepis na mizerię

Składniki:

  • 2 ogórki

  • 200 g śmietany

  • koperek

  • pieprz, sól do smaku

Sposób wykonania:

Umyj ogórki, obierz je ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Posolone warzywa odstaw na około 10 minut, a po tym czasie odlej nadmiar wody.

Dodaj do ogórków śmietanę lub jogurt naturalny. Całość wymieszaj i posyp posiekanym koperkiem. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie również m.in. przepis na szwedzką wersję mizerii oraz nietypową mizerię po kaszubsku.

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy gotujmy/ przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

Czytaj więcej >