Mizeria to hitowa surówka, która w sezonie bardzo często gości na naszych stołach. Jeśli chcemy cieszyć się jej jedynym w swoim rodzaju smakiem powinniśmy pamiętać o kilku szczegółach.
Mizeria to prosta surówka z ogórków, która latem często gości w naszych domach. Niestety, wystarczy drobny błąd a danie nie wyjdzie tak smaczne, jak chcemy. Zdradzamy sposób na mizerię idealną!
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kiedy należy solić mizerię?
Kiedy pokroimy ogórki, to bardzo szybko puszczą one sok. Gdy od razu dodamy je do śmietany, niestety popełniamy rażący błąd. Nasza surówka staje się wtedy rozrzedzona i wydaje się być niedoprawiona.
Aby uniknąć takiej nieprzyjemnej sytuacji powinniśmy doprawić ogórki jeszcze przed dodaniem śmietany. Pokrojone i posolone warzywa należy odstawić w miseczce na około 10 minut. Po tym czasie trzeba je zmieszać i odlać dokładnie z nadmiaru soku. Tak przyprawione ogórki będą mieć idealny smak oraz konsystencję. Poniżej podajemy tradycyjny przepis na mizerię.
Tradycyjny przepis na mizerię
Składniki:
2 ogórki
200 g śmietany
koperek
pieprz, sól do smaku
Sposób wykonania:
Umyj ogórki, obierz je ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Posolone warzywa odstaw na około 10 minut, a po tym czasie odlej nadmiar wody.
Dodaj do ogórków śmietanę lub jogurt naturalny. Całość wymieszaj i posyp posiekanym koperkiem. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie również m.in. przepis na szwedzką wersję mizerii oraz nietypową mizerię po kaszubsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy gotujmy/ przyślij przepis